New me

Ineens was ik het zat. Niet zomaar een beetje zat, nee, spuugzat!
Iedere keer ging ik weer aan de slag en iedere keer was ik weer een uur verder om vervolgens zo’n drie weken rust te creëren.
Hooguit.
Want na die drie weken keek ik altijd weer vol afgrijzen naar de spiegel om te constateren dat de landingsbaan, ergens rond mijn haarscheiding, wéér breder was geworden.
En dan baalde ik. Niet zomaar een beetje, nee, dan baalde ik flink!
Wéér een uur van mijn tijd opofferen om er enigszins representatief uit te willen zien.
En waarom? Omdat ‘men’ vindt dat grijze haren bij oude vrouwen hoort? Omdat het wel algemeen geaccepteerd lijkt te zijn dat mannen met hun grijze lokken lopen te pronken (‘kijk eens hoe wijs wij zijn!’) en iedereen er maar van uit gaat dat vrouwen met grijs haar afgedaan hebben. Oma’s zijn. Vrouwen die er niet meer toe doen in het spel tussen man en vrouw.
En ik besloot: ik doe er niet meer aan mee.
Ik ben nu eenmaal grijs als ik niet iedere drie weken die bagger op mijn uitgroei smeer. En ik ben ouder en wijzer. Ik hoef niet meer mee te lopen met de meute die vind dat jeugd bestaat uit gekleurde (donkere) haren en vitaliteit.
Ik maakte dus een mooi bord aan op Pinterest om te zien hoe mooi grijze haren bij een vrouw zijn en stapte met kloppend hart (ja, ik ben en blijf dan toch een vrouw die wankelt op de grens tussen wijsheid en wijs zijn) naar de kapper. Een nieuwe kapper, omdat ik nu eenmaal een haat-liefde verhouding met kappers lijk te hebben. Ze doen in ieder geval nooit wat ik wil en meer dan eens ben ik ongelukkiger thuis gekomen van een kappersrondje dan gewenst.
Goed.
Een nieuwe kapper dus, op aanraden van een mede-forenser die op een dag met een bos prachtig wit haar op het station verschenen was. Nu was dát me een stap te ver, heel eerlijk gezegd, maar ik wilde mijn haren wel in de handen van deze wonderkapper geven, als hij mij mijn eigenwaarde over leeftijd terug kon geven.
Hij liep eens om me heen. Bekeek me van afstand. Duwde zijn vingers diep in mijn haardos en trok scheidingen op plaatsen waar ik niet kon kijken.
‘Grijs,’ constateerde hij. ‘Beslist grijs. Nog niet helemaal, maar wel al goed onderweg.’
‘En ik ben klaar met verven.’ antwoordde ik dapper.
‘Snap ik,’ knikte hij. ‘En dat hoeft ook helemaal niet meer. Volgens mij word jij namelijk heel mooi grijs. Wit. Zilverwit. Ik kan je naar deze mooie kleur helpen.’
Vol ongeloof keek ik hem aan.
‘Hoe?’ Het was het enig zinnige dat ik uit kon brengen.
‘Highlights, lowlights en langzaam je eigen witte haren erdoor laten vlechten.’
Het klonk als muziek in mijn oren.
Vlechten.
Die man is niet alleen kapper, maar ook een poëet.
‘De eerste keer is even heftig,’ waarschuwde hij nog, ‘maar ik weet zeker dat het je mooi zal staan!’
‘Moeten mijn haren kort als ik het grijs laat worden?’ vroeg ik met een benauwde stem, de woorden van mijn schoonmoeder in mijn oren echoënd.
‘Nee!’ Verschrikt keek hij me aan. ‘Niet afknippen hoor! Je zou het nog langer moeten laten groeien. Lang haar hoort bij jou.’
Toen wist ik het zeker. Dit is mijn kapper!
Vier uur later stapte ik naar buiten.
Een rugmassage door de kappersstoel rijker, blonder dan ik ooit ben geweest en helemaal gelukkig.
Ik ben ouder en ik voel me geweldig!
Is het niet heerlijk?

grijs haar

Advertentie

35 gedachtes over “New me

 1. Ja, zo wordt er helaas nog altijd gedacht, waar in oude tradities de crone juist ontzettend belangrijk is. Nu ben ik nog maar net 43 en ik krijg al hier en daar een grijze haar, maar ik ben er trots op juist! En ik laat het lekker gaan 😉 het springt eruit zelfs en nog meer vragen over welk nummer ik nu gebruik, hahahaha

  Geniet van je nieuwe kleur, mijn moeder is ook die kant op aan het gaan trouwens, is het verven ook zat 😉

  Like

 2. 🙂 welkom bij de club gwennie, mijn eerste grijze haar kreeg ik toen ik 26 was, inmiddels een half hoofd vol en een flinke lok:-)
  ik doe er niks meer aan, ik vind grijs mooi 🙂 leuk hoor, laat je eens zien 🙂

  Like

 3. Ik dacht even dat je de kapper had afgezworen en de natuur zijn gang zou laten gaan. Dat is wat ik namelijk 20 jaar geleden heb gedaan. Geen verf of andere troep in mijn haar. Gewoon naturel.

  Like

  1. Nee, de kapper helpt me door mijn landingsbaan-periode heen… En over een jaar ben ik van het verven af! Zonder landingsbaan…. (ik blijf toch nog een beetje ijdel… 😉 ) #hoera

   Like

 4. Na het overlijden van mijn moeder nu meer dan 10 jaar geleden heb ik mijn haar een tijdlang niet bijgehouden. Ik was toen al bijna helemaal grijs. Maar het past niet bij me. Ik val dan helemaal weg qua kleur en dus ben ik op een gegeven moment weer gaan verven. Ik verf 1x per 6 weken en soms sla ik dan nog eens 6 weken over. Dan is het van alles door elkaar. En laat me dat nu juist goed staan. Uiterlijk is heel belangrijk heb ik ontdekt sinds mijn operaties. Niet volgens het mode en schoonheidsbeeld, maar dat je eruit ziet zoals het bij je past.

  Like

 5. Grijs haar… was ik eerst asblond van mezelf, nu ben ik gezegend met donkerder blond en geen grijze haar te bekennen. dat in tegenstelling tot mijn beide jongere zussen zie al jaren verven om geen grijs te laten zien. Dus ik vind je een moedige knappe vrouw. Trouwens grijs haar is momenteel ‘hot’ heb ik begrepen. Of is dat al weer passé? In ieder geval.. Ik denk niet dat ik zal verven als ik grijs word. Ik heb genoeg troep in mijn haren gehad toen ik jong was.
  Ik kijk uit naar de foto:0 enne succes

  Like

 6. Dapper van je en fijn dat een goede kapper je daarbij helpt. Ik verf iedere 6 weken zelf alleen m’n uitgroei en moet er nog niet aan denken dat ik hiermee stop. Voor mij een kleine moeite om het visueel ouder worden nog even uit te stellen.

  Like

  1. Maar jij bent blond..! Dan is het misschien iets makkelijker om het even uit te stellen. Als ik het uitstel is het een ramp! Nu niet meer dus… #ookblond 😄

   Like

 7. Oh, ik heb ook zo’n verhouding met mijn kapper. Eenmaal thuis blijkt het niet te zijn wat ik wil.
  En ik moet ook steeds vaker gaan verven. Als het te vaak word, dan ben ik ook van plan om het te laten. Maar een foto lijkt me leuk!!

  Like

  1. mijn haar is ook donkerbruin! Ehhh… wás donkerbruin. En ja, ik verfde ook altijd weer bruin… Donker. Net als jij. Maar ik heb er zo genoeg van! Bij bruin haar zie je de uitgroei ook veel te snel naar mijn zin!! Het is nu nog wel even wennen, maar ik ben er nu al blij mee! 🙂

   Like

 8. Ik wissel ook regelmatig van kapper, maar deze klinkt hemels! Ben erg benieuwd naar de foto’s. Je hebt helemaal gelijk, grijs haar kan heel mooi zijn, ook voor vrouwen!

  Like

 9. Wat een mooi stukje! Ik vind grijs haar vaak heel mooi. Mijn oma had van dat hele witte haar, prachtig! En wat heerlijk dat je zo’n fijne kapper hebt gevonden

  Like

 10. Eerlijk gezegd heb ik het nooit begrepen al dat verven. We zijn mensen en we veranderen en dan is niks fijner dan zo’n kapper.

  Ik ben altijd heel nieuwsgierig hoe ik grijs ga zijn. Misschien vreemd maar soms is grijs zo veel beter. Ik vertel dit ook continu aan mijn schoonmoeder, ergens in de 60 en nog altijd fanatiek aan het verven….

  Like

 11. Ik vind het een dapper besluit! Je haar in handen leggen bij een wildvreemde (kapper) is me nooit goed bevallen. Ik prijs me dan ook gelukkig met een dochter die kapster is en wél begrijpt en doet wat ik wil 😉 Ik heb je foto gezien en ik vind het prachtig!

  Like

 12. Nu word ik wel nieuwsgierig naar jouw haar. Zelf sta ik iedere drie à 4 weken m’n grijze uitgroei weg te werken. Ik ben nog niet toe aan een grijze coupe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.