Tsja

Op de toilet in ons vakantiehuis hangt Martin Bril.
Niet letterlijk natuurlijk, maar in uitgetypte versie. Niet gekopieerd, niet geprint van een of andere site, nee, uitgetypt.
Vooral dát stukje intrigeert me.
Uitgetypt.
Iemand heeft dus de moeite genomen om zijn columns (in dit geval over Frankrijk) over te typen, in van die doorschijnende mapjes te stoppen en met een touwtje op te hangen in het kleinste kamertje van ons vakantiehuis.
Om vooral maar rustig de tijd in dat kamertje te benutten.
Sowieso is het een boekenhuis. In iedere kamer, in de keuken, op de voorzolder, overal zijn boekenkasten gevuld met boeken. Zowel Franstalige als Nederlandse.
Tussen al die boeken ging ik dus op zoek.
Naar boeken van zijn hand.
Ze waren niet moeilijk te vinden, want een beetje kenner weet hoe de boeken eruit zien.
Handformaat. Pakweg 13 x 18 cm groot, een beetje groot-foto-formaat.
Past in praktisch iedere tas, dus makkelijk mee te nemen. Naar een café, een restaurant of zomaar, de tuin in.
Natuurlijk heb ik de verzameling ook op mijn iPad staan, maar wat is er nu heerlijker dan met een echt boek op schoot je vakantie zien door te brengen.
Tussen de stapel die ik van de bieb heb meegenomen zwerven nu dus ook de boekjes van Bril. Nóg herkenbaarder nu we in het land zijn waar hij zo graag verbleef en menig column uit zijn pen liet vloeien. De schijnbaar simpele stukjes die het leven zo makkelijk weergeven.
Mijn leven ook.
Ieder verhaaltje samengevat in een titel bestaande uit een woord.
Niks geen lange titels voor een column. Nee, een enkel woord moet weergeven waar de column over gaat.
Met mijn ogen dicht soes ik weg in de zon.
Eenvoudig. Maar o zo moeilijk weet ik ondertussen.
Want hoe vaak kan ik mijn stukjes een titel van een enkel woord meegeven die de hele lading dekt?
Ik zucht.
Wat haal ik wel niet in mijn hoofd? Martin was een schrijver. Kreeg ook betaald voor zijn werk. Ik pruts maar wat. Af en toe krijg ik ervoor betaald, maar over het algemeen niet.
Verschil moet er zijn.
Tsja.

BrilinFrankrijk

 

Advertentie

24 gedachtes over “Tsja

  1. Oeps, ik ben die andere boekenliefhebber die nog nooit iets van hem gelezen heeft…. Zal eens kijken of ik m vinden kan in de bieb de volgende keer!

   Like

 1. Ja, wat ik van hem ken, is werkelijk waar geweldig en hier staan ze nog op mijn lijstje voor aanschaf ooit en helemaal te gaan lezen 😀

  Misschien eens beginnen in de bieb, ik moet uiterlijk maandag toch weer even verlengen en terug brengen rondje doen, ahaha dank je wel voor deze reminder!
  X

  Like

 2. Ik heb onderhand al zijn boeken. Een enkele ontbreekt nog in de collectie omdat ze in heel gering opgave gedrukt zijn. Hij blijft voor mij dé columnist van Nederland. Geweldig dat je van zo’n zelfde fan het huisje gehuurd hebt. Lees ze!

  Like

  1. Voor mij is hij ook dé columnist van Nederland! En hij blijft inspiratie geven als ik even niet meer weet hoe of wat te schrijven! Dat is toch knap…!! 🙂

   Like

 3. De kunst van de eenvoud was Martin Bril meer dan meester. Weet je Wondel, een beetje dromen mag best hoor; daarmee blijft je verbeelding levendig :-). Ik zou ook zo graag eens een bundel uitgeven….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.