Hobbelen

Iedere week zitten we er weer klaar voor! Genieten van de eerste tot de laatste minuut. ‘Ik Vertrek…’
En net als alle medekijkers zitten we op de juiste momenten te gruwelen van alle onkunde in het verbouwen, opknappen, de vergeten (of foutieve) aanvragen voor bouw-, horeca- en uitbaat-vergunningen. Regelmatig krijgen we de slappe lach als de mensen zelfs met handen en voeten de burgemeester nog niet duidelijk weten te maken wat ze nu precies bedoelen en dan boos worden over het gebrek aan de Nederlandse taal van hun nieuwe landgenoten.
Soms ook kijken we met bewondering over de vorderingen die gemaakt worden en de manier waarop het nieuwe leven wordt ingericht. Kinderen gesetteld, volledig opgenomen in een nieuwe vriendengroep en vloeiend tweetalig na een krap jaar. De zaken lopen goed, camping of Bed & Breakfast zitten volgeboekt tot eind van het jaar, iedereen gelukkig!
Op die momenten kriebelt er iets bij mij.
Ik wil ook.
De romantiek van opnieuw beginnen in een ander land laat alle schaduwkanten verdwijnen in het niet. Hardop dromend zien we onszelf al in zuid-Frankrijk zitten. Italië misschien. Of Oostenrijk, Zwitserland, Scandinavië…. Dat is vaak het moment dat ik me afvraag: waar ben ik mee bezig? Dromen over dromen? Je moet wel een doel hebben, Joolzz! Iets wat je hier uitdenkt en daar in daden omzet.
Gisteravond heb ik met open mond naar de aflevering van de familie Hobbelen zitten kijken. Hun hele huisraad namen ze mee volgens eigen zeggen, op de meubels en de bedden na… Hangbuikzwijn Kliko stal de show. Hij sliep in het oude huis in de kast onder de trap en in hun nieuwe onderkomen moest en zou er voor haar een plaatsje zijn.
Af en toe liep er een rilling over mijn rug. Wat een bende! Wat een troep! Wat een… armoede. De provisorisch aangelegde toilet rook ik op mijn eigen bank (en dan durfde ik niet eens te denken aan de toiletdienst om emmers poep en pies te legen…). De bananendozen die netjes naast elkaar werden gezet om een bed te vormen – waar hangbuikzwijn Kliko ook wel gebruik van wilden maken, maar wat gelukkig niet door ging – maakte dat ik mijn rug direct voelde steken. Een douche of badkamer heb ik niet voorbij zien komen, maar wel veel, heel veel dieren! Kippen, konijnen, poezen, schapen, lammetjes, honden én Kliko natuurlijk! Allemaal in en rondom het huis.
Na lang snoeien en kappen werd de waterput gevonden waaruit de familie moest drinken, koken, wassen en schoonmaken. De eerste slok uit de eerst omhoog gehaalde emmer deed mij heel hard ‘Nee!’ roepen. ‘Morgen zijn ze allemaal ziek…’ zei ik somber tegen mijn lief. ‘Wie heeft dit water nu gecheckt? God mag weten wat er allemaal in zit!’
Blijkbaar had ik het mis, want tien seconden later liep de familie een paar dagen later vrolijk en monter door de wildernis-tuin te banjeren.
De bedachte plannen voor inkomsten door middel van een Bed & Breakfast had de familie volgens mij al snel aan de wilgen gehangen, want daar zag je al snel niets van terug.
Nee, luxe en alles pico bello voor elkaar, dat kan je met droge ogen niet beweren over deze familie!
En toch… en toch… ik zag wel twee heel tevreden mensen. Blij met hun leven. Blij met de manier waarop ze nu rondom hun huis (en met elkaar) samen waren. Zonder rijkdom. Zonder gasten. Zonder kinderen.
Hun droom achterna.
Gewoon vertrokken.
Zij wel!

weg

Advertentie

20 gedachtes over “Hobbelen

 1. Met open mond inderdaad. Ik denk dat terug naar NL geen optie meer was, met €600.- kom je hier niet rond. Triest dat ze kinderen niet missen en een zwijnenstal kiezen boven het omzien naar je kinderen en gezin waar ze ooit ook een keus voor hebben gemaakt. Ieder z’n ding en geluk natuurlijk, maar ik vond het een bizarre aflevering.

  Like

  1. Nee, zoals zij het doen zou ik het ook niet kunnen… Kinderen niet missen, ik kan het bijna niet geloven! (en haar moeder ook niet denk ik, anders was ze niet met haar dochter mee verhuisd…. Of vergis ik me??) Eerlijk is eerlijk. Ik ben toch wel op mijn luxe gesteld. Maar voor hen is het perfect! En daar ging het gisteren om…

   Like

 2. Hier ook vaste prik en wat een verschil met Bionda en Alwin van vorige week of de familie van Kliko! En te grappig … wij reageren dus precies hetzelfde als jullie 😉 Alleen heb ik niet de droom om in het buitenland opnieuw te beginnen. Heb met vlagen al heimwee van iets op 20 km afstand, laat staan op een paar honderd kilometer, duidelijk geen avonturier of wereldreiziger. Maar logeren in één van de B&B’s uit “ik vertrek” (check je spellingscontrole ff 😊) lijkt me dan weer wel heel leuk! Wie weet bij jou ooit! Kuzz

  Like

 3. Nou, ik zag het ook. Net als jullie zat ik te griezelen bij zoveel vuil en viezigheid.
  Eerlijk gezegd zag ik die B&B al meteen niet zitten, want wie zou er in hemelsnaam in die troosteloze bende gaan zitten? En echt verbeter skills zag ik bij beiden niet zo. Ze wilden eigenlijk niks, alleen maar met hun beestjes in de weer zijn. Gelukkig is ze dat gelukt, prima als ze zo willen leven. Maar mijn hart keerde wel even om toen ze hun twee jonge kinderen weer terug naar Nederland lieten gaan en zeiden dat ze hun niet misten. Dat blijft voor mij onbegrijpelijk!
  Groetjes,

  Like

 4. Ik heb net de aflevering zitten bekijken. Ook mijn mond zakte open. Onvoorstelbaar dat je zo kunt leven. Ik zou niet zonder tienerkinderen daar zijn gebleven. Kennelijk raakt dat ze nauwelijks. Nu zitten ze met pa en ma opgescheept. Dat dan weer wel.
  Nee, Ravels is me ver genoeg.

  Like

 5. Ja, wij hebben dat dus ook gedaan, huis en haard en (volwassen) kinderen achtergelaten. Het grote verschil bij ons is wel dat wij helemaal niet van plan waren om naar het buitenland te gaan ,maar dat mijn mans droombaan ineens voorbij kwam, sterker nog: ze hebben hem expliciet gevraagd om op die baan te solliciteren! Ik heb niet eens met mijn ogen geknipperd en ben hem gevolgd…… Uiteindelijk is je partner belangrijker dan je kinderen, want jullie hebben samen voor een leven met elkaar gekozen. Natuurlijk mis ik de kinderen en kleinkinderen. Er zijn er nog 4 geboren terwijl wij al in het buitenland woonden. Daar komt nog bij dat Leo het nooit gedaan zou hebben als hij geen steun van mij gekregen zou hebben. Maar je kinderen niet missen……. ik kan er met mijn verstand niet bij.

  Geliked door 1 persoon

  1. Kijk, dat is iets dat ik volg! Wat ik ook zou doen! Zeker nu de kinderen hun eigen weg aan het volgen zijn en niet meer heel erg afhankelijk zijn van ons. Ik bedoel, zij kunnen nu ook die keuze maken om te verhuizen naar het buitenland en dat zou ik toejuichen! Doen! Echt waar! Maar niet missen..? Neuh… Daar kom ik met mijn pet niet bij!

   Like

 6. Niet gezien en meestal kijk ik dat nu ook net niet, maar de naam van het hangbuikzwijn KLIKO, hoe komen ze erop, hahahahaha geweldig!

  En de rest, ja als zij er gelukkig mee zijn, ik zou dat dus niet kunnen, ik wil toch liever een prachtig gespreid bedje met een badkamer op zijn minst en een schoon toilet…

  X

  Like

 7. Ook wij hebben met open mond gekeken en … gegruweld #rotzooi, ons verbaasd #kinderennietmissen, maar ook geglimlacht #gelukkigmetweinig… tja, ieder z’n ‘meug’.. denk ik dan maar en gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde 🙂

  Like

 8. Morgen even aflevering gemist bekijken, want ik heb heel wat gemist lees ik wel. Gek hé, dat die mensen zelf nooit eerdere seizoenen van dit programma gekeken hebben. Dan zou je toch heel wat beginnersfouten kunnen voorkomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.