Du temps

Het duurde even. Een heel weekend, drie volle dagen. Voordat het goed tot me doordrong wat er nu precies gebeurd was.
Zo’n vierhonderd kilometer bij me vandaan.
Vierhonderd-en-vier kilometer om precies te zijn.
Vierhonderd-en-vier kilometer die wij ik weet niet hoe vaak al gereden hebben. Om naar onze stad te gaan. Zodat we konden genieten van de stad, de vele terrasjes, de parken, de mensen, de straten. Om te slenteren door de wijken, te flaneren over de boulevards. Parfum ruiken in Le Printemps, de adem stilletjes inhoudend als we voorbij één van de vele clochards lopen.
Kilometers die we maar wát graag overbrugden om boterzachte croissants te eten bij de Boulangerie op de hoek tegenover ons favoriete café. Petanque kijken in Jardin du Luxembourg. Urenlang. Stokbroodje bij de hand met een heerlijk stuk kaas, wat druiven en een goede fles wijn.
Op de achtergrond de straatgeluiden die zo kenmerkend zijn voor deze stad. Verkeer, mensen, de eeuwige sirenes van de Pompiers de Paris.
Stad van de liefde, stad van onze liefde.
Een stad die ik misschien wel beter ken dan menig ander in ons eigen land.
Machteloos moet ik op televisie aanschouwen hoe mensen koelbloedig vermoord worden in een theater waar wij een jaar geleden nog schuin aan de overzijde twee nachten hebben doorgebracht.
Ik kan er maar niet bij.
De overbekende sirenes snerken door de woonkamer in mijn Nederlandse huis. Ik wil ze niet horen. Ik wil mijn oren bedekken met mijn handen. Mijn ogen sluiten om het niet te hoeven zien. Maar ik weet ook: het drama dat bezig is en ik kan het niet tot stoppen dwingen.
Weer zie ik de straat waar we tientallen keren hebben gelopen. Onderweg naar ons bed, onderweg naar de stad, onderweg naar… ons Parijs.
Mijn hart huilt.
Zullen we ooit weer onbezorgd door de straten wandelen? Naast de echte Parijzenaars?
De tijd moet het gaan leren.
Tijd heelt alle wonden.
Zeggen ze.
Le temps guérit toutes les blessures…
Je l’espère!

paris

Advertentie

19 gedachtes over “Du temps

 1. Vrijdagavond stond ik mijn tanden te poetsen toen ik een ping van de NOS kreeg. Van slapen kwam niet veel meer terecht… Verdriet slijt maar gaat nooit over. Zeker niet als je dierbare is omgekomen. Toch moeten we met elkaar verder leven. We mogen niet opgeven!

  Like

 2. Mja doodeng! Doodeng om te beseffen dat er mensen bestaan die hun leven willen geven voor dit soort dingen… Gelukkig is het maar een heeeeeeel klein stukje van de mensheid, maar die gestoorde minderheid eist keer op keer alle aandacht op

  Like

 3. Wij waren met mijn ouders en onze kinderen het 45 jarig huwelijk van mijn ouders aan het vieren in Disneyland Parijs. Hoe leg je aan het ontbijt uit dat terrorisme hun leventje is binnengedrongen? Ik kan hun vragen niet beantwoorden, ik weet niet waarom mensen dit doen. Ze vroegen me kan dat ook in onze stad gebeuren? Ik weet het niet, ik hoop het niet.

  Like

  1. Poeh, dan waren jullie wel heel dichtbij alles… En nee, uitleggen kunnen we het onze kinderen niet. Net zo min als beloven dat het hier niet gebeurt… ik hoop (net als jij) dat we een veilige omgeving kunnen creëeren voor ze. 😘

   Like

 4. Ik – en dat klinkt heel negatief, ik weet het – heb eigenlijk weinig hoop meer. Het is allemaal zo vreselijk uit de hand gelopen – we zitten ergens middenin waarvan we altijd dachten dat alleen onze voor- en grootouders het meegemaakt hadden en het ons altijd bespaard zou blijven. Het enige dat ik me de hele tijd afvraag is: hoe zit het ECHT??? Helaas zal dat pas over tientallen jaren duidelijk worden, als het inmiddels geschiedenis is. Maar zover zijn we nog lang niet…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.