Leven in opleiding

Er zijn van die tijden dat Klaas Vaak mij niet lijkt te vinden. Dan lig ik wakker. Urenlang. Nachten op een rij. Weken lang. Wat zeg ik? Maanden lang!
Zo af en toe fietst er een nacht voorbij waarbij ik plotseling twaalf uur achter elkaar in coma lig. Dan hou ik mezelf voor de gek door glashard te beweren dat het eigenlijk allemaal wel meevalt. Om vervolgens weer de nodige halfbakken nachten te incasseren en als een zombie door het leven te gaan.
‘Het is de leeftijd, joh,’ beweren vriendinnen. ‘Je hebt nu eenmaal minder slaap nodig als je ouder wordt. Bovendien… je bent gewoon in de overgang. Niets aan te doen!’
Vooral die laatste woorden laten mijn haren te bergen rijzen.
Niets aan te doen? Niets aan te dóen? Hoezo, niets aan te doen?
En dus besloot ik dat het roer om moest. Was het niet linksom, dan wel rechts.
En aldus geschiedde.
Tien dagen ben ik onderweg nu. Tien dagen van iedere ochtend 15 minuten yoga met als doel toch weer wat fitter te worden na de ziekenhuis-twee-daagse die meer kruim heeft gekost dan ik wil toegeven.
Tien dagen ook waarbij ik ‘s-avonds met een oortje in mijn bed in kruip en naar een slaapverwekkende stem lig te luisteren die mij (het liefst binnen vijf minuten) de weg naar dromenland moet gaan wijzen. Dat dát niet zo gemakkelijk is als dat het lijkt bleek al snel…

Dag één begint goed. Na mijn ochtendyoga loop ik de hele dag op wolkjes. Het kan aan mij liggen, maar mijn lichaam voelt best nog wel soepel en slank. Vergenoegd bekijk ik mezelf in de spiegel. Misschien dat ik toch negatiever over mezelf denk dan nodig lijkt. ‘s-Avonds vlij ik me op bed en sluit tevreden mijn ogen. De app met de slaapverwekkende stem werkt en brengt me al snel waar ik moet zijn. Klaas-Vaak-land.
Plotseling stoot mijn lief mij aan.
‘Liefje. Liefje!’
Mijn ogen schieten open. Verdwaasd kijk ik hem aan.
‘Wah? Wa’s er aan de hand?’
‘Je iPad ging ineens aan. Wat moet je nu doen?’
Gefrustreerd sla ik mijn hand tegen mijn voorhoofd en verwond mezelf met een half uitgevallen oortje dat nog ergens ter hoogte van mijn wang bungelt.
‘Waaróm?? Waarom maak je me wakker?’ kreun ik. ‘Ik lag zowaar te slapen… Laat me slapen. Alsjeblieft…’
Ik rol me op mijn zij en probeer terug te keren naar waar ik zojuist nog was.
Tevergeefs.
Zelfs de slaapverwekkende stem kan me er niet meer krijgen. Voor deze nacht lijkt deze missie teveel van te goede.
Niet geslaagd dus.

Dag twee gaat de voorwaartse buiging moeizamer dan op dag één. Ook de downward facing dog gaat minder soepeltjes dan de dag ervoor. Die avond laat mijn lief het wel uit zijn hoofd om mij nog een keer te waarschuwen als de iPad aangaat na de twintig minuten lange slaapverwekkende sessie. Wel vraagt hij zich vlak voor mijn slaapsessie hardop van te voren af of hij nu ook schriftelijk moet indienen als er seks gewenst is. Iedere avond een slapende vrouw in bed lijkt hem ook niet alles… Gevolg is dat ik tijdens die meditatie alleen maar aan seks moet denken. Van slapen komt weinig terecht.

Dag drie moet ik niet aan seks denken!
Ik loop krom van de spierpijn en na 20 minuten yogamat kruip ik bijna richting douche. Warmte helpt bij extreme spierpijn. Zeggen ze…
‘s-Avonds in bed kan ik maar aan één ding denken: laat me slapen! Maar net zoals dat gaat met iemand die zegt dat je niet aan een roze olifant moet denken…. nou ja, het valt in te vullen wat er nu gebeurt.
Weer een slechte nacht dus.

Op dag zes lijkt de ergste spierpijn weg. Strammigheid is ervoor in de plaats gekomen. Ik lijk er maar niet uit te komen welke van de twee ik prefereer. Spierpijn of strammigheid? Strammigheid of spierpijn? Zodra ik het weet, hoort u van mij!
Om tien uur zoek ik mijn bed op, prop gefrustreerd mijn oortjes in mijn oren en luister. Halverwege de nacht draai ik me op mijn iPad. Slaapdronken leg ik hem op mijn nachtkastje en val direct weer in een diepe slaap. Pas in de ochtend kom ik erachter dat ik deze keer wel heel goed geslapen heb. Ook de ochtendyoga lukt iets beter met dat uitgeruste lijf.
Op mijn werk voel ik echter de spieren in mijn schouderblad bij iedere typebeweging die ik maak.
Hmmm… Misschien toch te vroeg gejuicht?
Die avond slaap ik weer als een roos! Twee nachten op een rij. Veel gekker moet het niet worden…

Gisteren ging ik bijna spierpijnloos door het leven. Lenig ben ik nog lang niet. Maar wat niet is, kan nog komen.
Hoe was het liedje ook alweer? ‘Two out of three ain’t bad?’ Nou, één van de twee ook niet! Slaap is heilig. Zover ben ik ondertussen wel na een jaar lang slecht tot heel slecht slapen.
Dat lenige lichaam komt vanzelf wel. Volhouden is een kunst, maar dat is er nu net één die ik beheers, dus… kom maar op!

15 minuten yoga

28 gedachtes over “Leven in opleiding

  1. slecht slapen..ik hoor de dames van onze leeftijd er allemaal over 😉 ik leg mij er ook niet bij neer hoor, probeer iedere keer weer wat anders te zoeken wat helpt. Ik heb trouwens ook een slaapverwekkende stem voor in mijn oor 😉

    Like

  2. Zo herkenbaar en zit zelfs nog aan de goede kant van de veertig (bijna dan toch) met de overgang nog als ver-weg-ooit in het vooruitzicht hoop ik. Maar sinds mijn buikschuiverij is slapen nog waardelozer dan het ooit al was. Mijn Mindfulness Coach (ja die heb ik haha) stuurt me allerlei “slaapverwekkende” bestanden toe, maar pas als ik in bed lig, bedenk ik me altijd pas dat mijn oortjes nog in de auto liggen.

    Vervolgens probeer ik alles wat zij me vertelt in praktijk uit te voeren maar word daar soms alleen maar gefrustreerder van. Hoe fijn zou het zijn als die rommelige spaghetti-gedachtenchaos gewoon eens een uurtje stil zou zijn, maar ja … de MC noemt het niet voor niets je “hoofdkantoor” en die willen altijd de baas zijn.

    Deze week ben ik weer héél voorzichtig begonnen met lopen (op de loopband … ook al zo sneu) en … volgde ik gisteren een yogales in een echt hele fijne setting. En hoewel mijn hoofdkantoor een uurtje uitgeschakeld was, was er wel dat stemmetje wat zich een aantal keren afvroeg of die medailles die ik zo trouw bewaar in een etui wel echt zijn. Niets meer over van mijn turnlenigheid en souplesse. Wat ben ik een stijve hark geworden … en da’s vandaag op mijn kantoorstoel … nou vul zelf maar in 🙂

    (klinkt als voer voor blogstof haha …)

    Kuzzz

    Like

    1. Ik ben tussen de middag even de stad ingelopen, naar drogisterij Lamers. Misschien ken je het wel (naast Dille & Kamille). Hij heeft me Chroom-tabletten en pure druivensuiker meegegeven. Hij vermoedt een te grote schommeling in mijn bloedsuiker, waardoor ik altijd op hetzelfde tijdstip wakker wordt (tussen 02.30 – 03.00 uur). Ik heb eens gegoogeld en ben helemaal verbaasd! Google maar eens op ‘slaapproblemen chroom’. En dan bij Mens en gezondheid. Bizar… 😳😳 Ik ga het proberen! Chroomtabletten en een klontje pure druivensuiker op mijn nachtkastje, voor als ik per ongeluk wakker wordt ‘s-nachts! Wordt vervolgd! Xx

      Like

      1. Ik ben echt reuze benieuwd met dat chroom! Ik heb wel de zuivere gekocht, die van Solgar. Viel qua prijs ook wel mee!

        Like

      2. Ik neem het mee naar de doc bij mijn controle spreekuur. Vrees dat druivensuiker een no go is namelijk. Het is bij mij EN inslapen (en dus elk ademhaal- of snurkgeluidje als 100 db binnenkrijgen waar ik geïrriteerd van raak) EN ergens rond 4 uur wakker worden.

        Vond nog een leuk stukje en dat nachtelijk wakker worden, verklaart gewoon mijn boeren-genen. Vanaf nu besluit ik dus dat ik hiermee familiair mee belast ben (opa’s bedankt!) en het niet meer dan logisch is dat ik rond dat veel te vroege tijdstip wakker ben en na 4 uur ’s middags het wel weer genoeg vind, want dat is gewoon de familiaire innerlijke en dus erfelijke klok 🙂

        “De belangrijkste omschakeling gebeurt ’s middags en ‘s nachts om circa 4 uur onder invloed van het vegetatieve zenuwstelsel, dat de functies aanstuurt die doorgaan wanneer we slapen of bewusteloos zijn. Het kent twee polen. De actieve pool is de sympaticus en de passieve de parasympaticus. De sympaticus overheerst overdag en de parasympaticus ’s nachts. ’s Nachts om ongeveer 4 uur schakelt het lichaam over van parasympaticus (slaap) naar sympaticus (werken). Het tijdstip waarop de agrarische bevolking vroeger uit bed kwam en aan het werk ging. Men leefde nog dichter bij de natuur en men liet zich intuïtief leiden door de innerlijke biologische klok. ’s Middags om 4 uur vindt een omgekeerde omschakeling plaats van actief naar passief.”

        Maar volgens mij zit mijn slapeloosheid rond 4 uur ’s nachts vooral in mijn orgaanklok. Dat tijdstip is gekoppeld aan de longen. Nou zijn dat inderdaad niet mijn sterkste organen en dit staat ook voor loslaten, zuiveren en verdriet. Zowel de doc als de hapto hebben me hier al eens op gewezen.

        Hele mooie uitleg die bij mij verdacht goed klopt:
        http://www.weiqi.nl/daoisme/wuxing.htm

        Like

      3. Daarom klopt 02.30 – 03.00 uur bij mij ook zo goed qua orgaanklok… 😉 Lever -> woede/frustratie -> niet los willen of kunnen laten/ontgiften…. Tja

        Like

      1. Ook ik sliep slecht, (mede) dankzij overgangsklachten, maar sinds ik medicatie slik zijn deze klachten (oa nachtzweten, blegh …) verdwenen en slaap ik weer als vanouds

        Like

      2. Overgangsklachten heb ik niet echt! Ik slik daarvoor Ymea. Maar slaapproblemen zijn hierdoor niet opgelost helaas… (ik slik al speciaal Ymea dag en nacht!) 😟

        Like

  3. Pfff wat herkenbaar… ook ik leg me er niet bij neer, doe ‘dan dit en dan dat’ en soms helpt het, soms niet en die ochtendyoga lijkt me zeker wat. Ik heb ooit een tip gehad van iemand (waar ik dan natuurlijk weer veel te ongedurig voor ben…) ‘wiebelen met je tenen en je daar op concentreren met je gedachten, dan kún je niet anders dan met je gedachten bij je tenen zijn…en val je in slaap :-)). xx

    Like

  4. Ik slaap al jaren belabberd. Vooral inslapen duurt vaak anderhalf tot twee uur. Hoe laat ik ook naar bed ga of hoe moe ik ook ben. Niet tof. Maar, ik heb de oplossing gevonden: ik lig er niet meer wakker van en dat helpt enorm.

    Like

  5. Er stond pas nog een artikel in de krant dat natuurvolken geen woord voor slapeloosheid kennen. Ze gaan op vaste tijden naar bed – zonsondergang – en worden een uur voor zonsopkomst weer wakker, Dan is hun energiepeil het laagst en zijn ze het meest kwetsbaar voor gevaar. Het is een “kunstje” van moeder natuur.
    Vertel mij NIETS over slecht slapen!

    Like

  6. Slapeloosheid is echt verschrikkelijk. Er zijn wel periodes in mijn leven geweest dat ik daar ook last van had. Ellendige nachten en overdag een vaatdoek. Op dit moment heb ik nergens last van en slaap ik als een roos. Ik gun dit jou ook, dus hoop dat je snel een oplossing

    Like

  7. Ik heb gelukkig de luxe dat ik vaak niets hoef in de vroege ochtend, slechts fysio therapie, maar dat is wel hel als je dus pas laat slaapt en dan ineens weer op moet en niet kunt blijven liggen, ik snap je dus. Ik heb er ook last van, heb er niet bij stil gestaan dat het ook voor mij eventueel de overgang kan zijn… maar als ik slaap, slaap ik wel 6 uur vaak achter elkaar en wel goed in elk geval.. hmmmm iets om over na te denken en toch bijj te houden, gezien ook ik al 1x ervaren heb in de afgelopen week zelfs, dat ik om half 9 al omviel en ineens 9 uur later pas wakker werd…

    X

    Like

  8. Wat een leuke stuk heb je weer geschreven Joolzz! Heel herkenbaar verhaal ook:-) ‘Het is de leeftijd kind’ zegt mijn wijze mama dan, als ik er weer eens over klaag… En ik druip af, wetende dat een tiental slechte nachten toch steevast resulteren in één, hooguit twee nachten van diepe deugddoende slaap.
    Hoe bevalt ondertussen het innemen van de chroomtabletten? Resultaat mee gehad?

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.