52 boeken: #4 en #5 over verhuizen naar Frankrijk

Ik las in de afgelopen week ook nog ‘even’ twee boeken uit. De eerste met heel veel plezier, de ander omdat ik nu eenmaal dit boek op mijn lijstje had gezet. Laten we met de laatste beginnen (en heel snel eindigen).

#29: Een boek dat zich in Frankrijk afspeelt: Met de Franse slag, van Julia Stagg
Het klonk leuk, een beetje tegendraads. Ik bedoel, de Franse slag. Ik kan er me van alles bij voorstellen! Op de achterkant van het boek werd me bovendien beloofd dat het zou lijken op de boeken van Joanne Harris: Chocolat, De zoetheid van perziken en Rode schoenen. Daar heb ik van gesmuld (echt, soms letterlijk! Alleen al de beschrijving van de chocolade in haar boeken maakt bijna dat je het ruikt en proeft!).
Eenmaal begonnen met lezen leek het boek me maar niet te grijpen. Iedere keer dwaalden mijn gedachten af en soms vroeg ik me af: wie is dít nu ook alweer? Dan bladerde ik weer terug en las kleine stukjes opnieuw. En als ik het boek weglegde, vergat ik het ook weer. Wist ik niet meer zo goed waar het over ging. Ja, over een Engels echtpaar dat naar Frankrijk verhuisd was. Een dwarse burgemeester en een vrouw die stiekem solliciteert naar een baan bij het Engelse stel. De Franse gewoonten zouden grappig beschreven moeten zijn, maar ik kon er eerlijk gezegd niet echt om lachen. Dat kan ook aan mij liggen natuurlijk! Het leest wel makkelijk, maar om nu te zeggen dat ik het vervolg ook ga lenen bij de bieb… Nee. Ik was wel blij dat ik het terug kon brengen vandaag!

Om toch van het lezen te blijven genieten las ik tussendoor een ander boek uit, met véél meer plezier!
#34: Een kookboek : Rue Tatin – wonen en koken in Normandië – van Susan Herrmann Loomis
‘Een kookboek lezen? Kan je een kookboek lezen dan?’ Een vriendin moest hard lachen toen ik zei dat op mijn lijst ook een kookboek vermeld stond. Maar ja, er zijn best wel wat kookboeken annex romans die niet alleen leuk zijn om te lezen, maar tevens heerlijke recepten bevatten. Rue Tatin is zo’n boek!
Susan – een Amerikaanse chefkok – vertrekt naar Frankrijk om de finesse van het koken te leren in de hoofdstad Parijs. Niet alleen leert ze in de loop van de tijd haar (later) beste vriendin kennen, ook haar toekomstige man ontmoet ze in Frankrijk. Hier zijn de Franse gewoonten beschreven op een manier waarbij je gniffelt: ‘O ja, dat doen ze, die Fransen… hihihi…’
Als ze uiteindelijk een huis in Normandië kopen, worden ze niet alleen verrast door bureaucratische regeltjes, maar weten ze zich in de loop van de tijd een eigen plaats toe te eigenen in een charmant dorp, vlakbij de vriendin van Susan.
De recepten die door het verhaal verweven zijn, zijn niet alleen watertandend, maar ook vrij simpel te maken. Favoriet bij ons: Gâteau Breton aux noix (Bretonse koek met walnoten) op blz. 171, Clafoutis aux poires et au miel (Clafoutis van peren en honing) en natuurlijk de Tarte Tatin van blz. 267!
Een aanrader van een kookboek! 🙂

tweeboeken

Advertentie

17 gedachtes over “52 boeken: #4 en #5 over verhuizen naar Frankrijk

 1. Dat recept van de Bretonse koek met walnoten zou ik best willen hebben, hmmm.
  Knap dat je het eerste boek nog hebt uitgelezen. Als ik bij bladzijde 40 ben en er is nog niets gebeurd, haak ik af.
  Lieve groet

  Like

 2. Mag zo graag lezen over mensen die hun leven helemaal omgegooid hebben en naar een ander land zijn verhuisd. Erover lezen dan, he. Want manlief wil nog steeds graag een huis in Frankrijk hebben, maar ik echt niet. Nee, ik lees er liever over, ha, ha.
  Het eerste ken ik niet, maar is dus ook geen aanrader. Het tweede wel en ik heb daar ook van genoten. Het is al lang geleden dat ik het las want ik weet nog dat ik er wel recepten uit gemaakt heb. Tegenwoordig eten we heel anders en vermijden zeker suiker, dus dat zou ik nu niet snel meer doen (voor de tarte tatin maak ik wellicht wel een uitzondering).
  Lierfs,
  Janny

  Like

  1. Ik ben terug om! Heb lang boeken gelezen op mijn iPad (mini), maar vind toch niets fijner dan een tastbaar boek! Zwaar bij een dikke pil, lekker licht als het een dun boekje is, de geur, het knisperen van bladzijden… Heerlijk! 🙂

   Like

   1. Een e-reader leest echt fijner dan de iPad (mini), vind ik 🙂 en je kunt op vakantie zoveel meer boeken meenemen!
    Maarre… Misschien een leuke uitdaging voor volgend jaar, alle recepten van één kookboek koken? 😉

    Like

   2. Dan mag je de uitdaging onder de neus van Lief schuiven 😉 wel even een vinger in de (havermout)pap houden uit welk boek hij mag koken 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.