Passie

Een poosje geleden vertelde ik dat ik een artikel had gelezen over hoe je van je passie je werk kunt maken. Op dat moment pikte ik alleen de eerste vraag eruit om voor mezelf te beantwoorden. Mijn held(in), mijn voorbeeld. 
Van meerdere mensen kreeg ik het verzoek om de andere vragen ook nog even te delen. Dat wil ik graag doen natuurlijk, maar niet zonder de auteur van dit artikel te benoemen. Al een tijdje lees ik mee bij Lodi Planting. Niet altijd volg ik zijn beweringen, soms vind ik het net allemaal iets té, maar soms laat hij me even nadenken. En daar gaat het me toch eigenlijk om.
Ook met deze zeven vragen dus.

 1. Wie is jouw held/heldin? Beroemdheid en/of iemand uit je omgeving.
 2. Wat zal er worden gezegd als jij afstudeert of weggaat bij je bedrijf?
 3. Wat zou je doen als geld en tijd geen issue was?
 4. Wat deed je graag als kind?
 5. Wanneer heb je eer van je werk?
 6. Wanneer doe je dingen moeiteloos?
 7. Wat zou je morgen doen als je wist dat je niet kon falen?

Bij vraag 2 gaat het bij mij al fout. In mijn hoofd hoor ik mensen zeggen: ‘Ben je nu helemaal gek geworden? Je hebt een vaste aanstelling, een leuke baan, fijne collega’s en bovendien heb je financiële verplichtingen!’ Vooral dat laatste drukt zwaar op mijn schouders. Ja, we hebben een huis, mét hypotheek en kinderen die we zo nu en dan ook nog willen ondersteunen als het moet of als we er zin in hebben. Dus… moeilijk!
Als geld en tijd geen issue was (vraag 3) dan werd ik een hippie! Alles wat me lief is in een camperbus stoppen en lekker rondzwerven. De wereld zien. Gewoon af en toe werken voor het geld dat nodig is om op dat moment te leven. Eten, drinken, kleding. Veel heb ik niet nodig dan. Maar ja, ook mijn lijf wordt ouder en ooit komt er een tijd dat ik niet meer reizend mijn geld kan verdienen. Wat doe ik dan? En hup, ik ben weer terug bij vraag 2!
Vraag 4: als kind schreef ik al kleine verhaaltjes. Met een nichtje werkte ik zogenaamd aan ons eigen weekblad. Inclusief strip, horoscoop en interview. Dagdromen was iets wat zelfs op mijn rapport regelmatig terugkwam. ‘Joolzz zou minder uit het raam moeten staren, dan volgt ze misschien de lessen beter,’ was iets wat regelmatig terugkwam op de periodieke cijferlijsten. Ook had ik al vroeg een eigen fotostelletje en maakte hele fotoalbums – inclusief tekeningen en plaatjes die uit tijdschriften geknipt waren -. Dus als ik die dingen bij elkaar optel…
5. Eer van mijn werk? Als ik er zelf blij van wordt! 🙂
6. Als ik iets leuk vindt en het druk heb, de vrijheid krijg en mijn eigen weg mag volgen heb je geen kind aan mij! Maar ja, wie heeft dat niet?
Wat ik morgen zou doen als ik nu weet dat ik niet ga falen (laatste vraag)? Opleiding tot (foto)journalist volgen en de wereld rondtrekken!
Ach een mens mag toch ook nog wel een beetje dromen?

passie

Advertentie

48 gedachtes over “Passie

 1. Ja, leuk!! Ik heb in mijn leven heel wat passies versleten. Wij hebben in vakanties ook heel wat rondgezworven, maar toen ik zigeuners zag die in de snikhitte alleen maar een kraan hadden om verkoeling te vinden, toen wij een keer in Italië met de auto strandden en drie dagen naast een garage aan de ene kant en naast een snelweg aan de andere kant in een tent moesten slapen met vier kinderen waarvan de jongste pas drie jaar was, toen vond ik het romantische niet meer zo romantisch. Heerlijk om te zwerven in je vakantie, maarook heerlijk om een vaste basis te hebben.En waarom je van dat schrijven je beroep niet zou kunnen maken, ontgaat me ten enen male!. Jij kan best broodschrijfster worden, je hebt genoeg talent.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb het gedaan van mijn passie mijn beroep maken: mijn naaihobby werd omgezet in het oprichten van Naaicafé DJ aan huis. Toch waren en flink wat dingen die in de praktijk anders uitpakten dan ik had verwacht. Vooral de klantenwerving kost veel tijd en energie en ik blijk ook niet geschikt om iedereen les te kunnen geven op ieder moment van de dag. Bijna raakte ik mijn passie voor naaien kwijt door de rompslomp en een paar teleurstellingen. Nu ben ik bezig mijn naaicafé om te vormen tot Atelier DJ waarin ik meer ruimte maak voor mijn eigen naaiwerk in combinatie met naailes op maat (voor klanten én mezelf).

  Mijn advies voor het volgen van je passie is gewoon beginnen en bij tegenslag kritisch kijken wat je ermee kunt. Niet krampachtig volhouden maar bijsturen etc. Gaandeweg kom je verder.

  Ik herinner me bij jou wel hoe enthousiast je was over je reizen door Amerika en schrijf- en fotografietalent heb je zeker. Freelance moet daar toch iets te realiseren zijn als je dat zou willen.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 3. Leuk om die vragen en antwoorden te lezen. Natuurlijk bedenk je ook wat voor een antwoorden dat voor jezelf zou opleveren. Passie vind ik een lastig begrip. Ik heb heel veel passies gehad maar na een tijd vond iets anders toch weer interessanter. Nog steeds trouwens, al ben ik 65 jaar. Betekent dat dan dat je je ware passie nog niet hebt gevonden? Dat denk ik niet…ik vind gewoon heel veel leuk om te doen.
  Toen ik wegging bij de hogeschool waaraan ik verbonden was kreeg ik heel veel lovende woorden. Deed me weinig want het was nooit gezegd toen ik er nog werkte, dus nam ik het met een korrel zout.
  Als tijd en geld (maar vooral leeftijd:-) geen rol zou spelen? Dan wilde ik een groot welness en wellbeing centre hebben, met veel activiteiten voor mensen om in balans te komen, zowel innerlijk als uiterlijk.
  Verder weet ik eigenlijk niet wat ik zou doen als ik niet kon falen. Ik denk dat er dan voor mij niet veel aan zou zijn, want de spanning van iets ondernemen is voor mij essentieel.
  Leuk post weer, Gwennie!
  Liefs,
  Janny

  Like

 4. Leuk om te lezen. Je bent een vrouw met karakter en drive, top. Hoop dat je je dromen al is het maar deels waarmaakt.

  Nummer 4, dat eigen tijdschrift, had ik ook als kind. Nou ja, de eerste editie, daarna kwam er geen vervolg. Plannen genoeg maar de uitvoering en de inspirtatie voor artikelen waren snel op 🙂

  Like

 5. Heel leuk om te lezen. Die camperdroom deel ik wel met je, maar dan komt de ‘harde werkelijkheid’ om de hoek kijken, met hypotheek, schoolgaande/studerende kinderen, dan zucht ik en leef verder zoals ik altijd al doe, maar toch die dagdroom…..

  Like

 6. Je kunt ook van je werk(of een deel van je werk) een passie maken. Ik kreeg in mijn werk het speciale onderwijs op m’n bord, wat ik niet gewenst had. Maar wát heb ik er veel plezier van gehad en wat heb ik er veel vriendschap van gekregen en wát heeft het me veel geleerd!

  Like

 7. Ik kan me nog herinneren -ooit eens in blogland- dat we met een aantal een onlinemagazine hebben opgezet… misschien ook een idee, voor erbij… of zo :-). Ik ga denk ik ook maar eens de vragen beantwoorden, wie weet *knipoog*

  Like

 8. Wat is vraag 2 nu weer voor een vraag… hoe kun jij nu weten hoe men zou reageren, nu misschien zo en morgen weer anders… Nou goed, de andere vragen zijn wel leuk. Ik ging al meedenken behalve bij 2, misschien ook omdat ik maar 1 werkplek heb nu nog, en hoe zouden zij reageren? Niet leuk, maar wel omdat ze weten dat het dan mijn groei en betere tijden gaat geven, heel veel succes wensen! En hopen dat ik er met regelmaat nog even binnen kan lopen dan om ze allemaal even op te zoeken. 😉

  En vandaag begin ik bij mijn nieuwe baas natuurlijk, het ouderencentrum, en only god knows of ik daar blijf hangen eerste ochtend… zien wat het doet!

  1. eigenlijk ook ene vraag waar ik weinig mee heb… dat schreef jij zelf ook al eigenlijk, we zijn allemaal gelijk eigenlijk, elk ons eigen verhaal, het één niet minder erg dan het ander, maar echt gelijkwaardig als ik om mij heen kijk, dus zijn ze allemaal heldinnen en helden, voor het incasseren wat er bij hen is gebeurt of hen is overkomen door de jaren heen.

  3. Dan zou ik toch echt naar Schotland vertrekken, totaal geen issue? Wie weet wel zolang als ik mag blijven daar qua vakantietijd, één proberen te worden met, mijn roots ontdekken, en natuurlijk mijn familie vooral mijn dochter ondersteunen en mijn huisje zoeken of vinden op oud land.

  4. Zwemmen, lezen en schrijven, creatief bezig zijn, samen met mijn oma en moeder.

  5. Als het gewaardeerd wordt, en dat word het, dus heb ik elke week zeker eer en wie weet hoeveel straks nog meer 😉

  6. Bijna altijd, omdat ik het wil doen dan, verloopt het bijna altijd moeiteloos, maar daar ga ik ook voor, zoiets als.. ‘wat ik vandaag ook doe of aanpak, alles slaagt’. 😉

  7. Solliciteren op die ene baan bij de politie die ik gezien heb.. bruto salaris 5300 pm…. zoiets ben ik overal vanaf 😉 hahahaha

  X

  Like

   1. Inkoop medewerker, het is dat ik de helft van de vacature niet snap aan woorden, hahahaha Dus administratief en zeg nu zelf… met dat salaris schaal 8 stond er bij of zo? 😉 Why not! Inkoop teneus etc… 😛

    Like

   2. Schaal 8?? Lijkt me meer schaal 13 als ik het bruto salaris zie…! En dan denk ik al snel: schaal 13? Dat is gewoon 24/7 klaar staan voor je baas! #mijnietgezien Hahahaha

    Geliked door 1 persoon

   3. whahahahaha ja dat is de keerzijde niet? kan ik wel goed sparen omdat ik toch geen tijd heb om het uit te geven, hahahaha

    Like

   4. Zegt mijn lief nu ook altijd als ik droom… ‘Nog even doorbijten, over een paar jaar hebben we genoeg gespaard voor een huisje in Frankrijk!’ #dromen 🙂

    Geliked door 1 persoon

   5. whahahahaha ja… nou goed, ik zal toch echt die partner tegen komen ergens wil ik hier echt ooit uitkomen… Of dat nu zakelijk is, mecenas idee… maar via de gewone wegen nu… ik blijf ook even dromen 😉 (en eraan werken)

    Geliked door 1 persoon

 9. Mooie vragen, Joolz. En toen ik de laatste vraag tot me door liet dringen, besefte ik dat ik de goede keuzes heb gemaakt vwb het volgen van m’n droom. En ik moet zeggen: het geeft rust, ergens diep van binnen in m’n ziel. Dus (gratis tip) (*schater): ga het doen! Je kunt het beter geprobeerd hebben dan over 20 jr te moeten zeggen ‘Had ik maar…’

  Like

  1. Je hebt gelijk! Natuurlijk heb je gelijk, hèhè… 😉 Misschien dat deze detoxweek niet alleen mijn lijf maar ook mijn hersenen detoxt… En weet ik wat en hoe ik het moet doen allemaal!

   Geliked door 1 persoon

 10. Passies….. Van die dingen die tegenwoordig enorm in zijn en waaraan iedereen meteen een naam wil geven. Neemt niet weg dat natuurlijk iedereen passies heeft. Is toch wel een modetrend.

  Like

 11. Ik zou sommige dromen zo graag tastbaar willen maken, maar net als jij dan weer terug naar vraag 2. En toch hebben manlief en ik veelal overwogen om de zaak op te doeken….maar we durven niet….het is/geeft toch ook wel een veilig gevoel dat we het goed hebben, toch?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.