Stoer wijf (2)

In navolging op mijn eerste stoere actie, besloot ik mezelf nét iets verder uit te dagen. Want hoe zou het nu zijn als ik alléén de bergen in zou gaan? Met rugzak en kaart? Het leek me niet alleen spannend, maar ook erg leerzaam!
Ik stippelde de route thuis tot zes keer uit. Na een uur kende ik hem praktisch uit mijn hoofd, maar ik weet ook dat je tijdens het wandelen soms voor verrassingen kan komen te staan. Weggetjes die alleen op héél gedetailleerde kaarten ingetekend zijn, bomen die door bliksem getroffen zijn en dwars over de weg liggen (en andere bomen met zich mee hebben gesleept in hun val) tot DAV-bordjes die op de grond liggen in plaats van dat ze de weg aanwijzen.
Ik keek nog eens een keer naar de tattoeage op mijn voet en besloot: ik ga! (Alis volat propriis)
Om 10.00 uur liep ik dus met mijn rugzak langs de weg. Ik moest eerst 4 km naar Unterammergau lopen om daar de echte route op te pakken. Deze 4 km had ik nodig om in een ritme te komen, mensen te negeren die mij ietwat verbaasd aankeken. (‘Grüss Got. Ja, ich bin auf meinem eigenen…’)
In Unterammergau volgde ik de bordjes: Schleifmühlklamm. Al eerder liepen lief en ik met de kinderen door de Partnachklamm, onderweg naar onze eerste hut van een huttentocht, dus dit moest toch te doen zijn. Hij staat namelijk als ‘lichte wandeling’ gemarkeerd. Bij de Klamm aangekomen begon het grote genieten. Al snel vergat ik dat ik alleen was, water in de bergen kan overweldigend zijn!
De onzekerheid begon toen ik de Klamm uitkwam. Moest ik nu links of rechts? Op de kaart was ik al een beetje de weg kwijt kwijtgeraakt en bordjes waren nergens te vinden. Lichte paniek drong mijn lijf binnen. Links? Rechts? Toch links? Denk na, Joolzz. Denk na!
Na een diepe ademhaling zag ik dat de weg links naar beneden ging. Da’s veilig. Rechts ging verder de bergen in. Volgens mij was dat de route die ik uitgestippeld had… Langzaam draaide ik me dus naar rechts en ging verder omhoog. Geen idee of dit goed was.
In de verte zag ik drie wandelaars lopen, dezelfde kant op als ik nu ging. Ik zou in ieder geval niet alleen zijn, monterde ik mezelf op. De voorzichtige stappen gingen over in vastberaden. Nu niet mezelf gek maken, het zou best goed komen!
Na 40 minuten kwam ik bij een kruising waar de route plotseling stond aangegeven. Ik had zowaar de juiste keuze gemaakt!
Opgelucht volgde ik de weg, verder de bergen in.
We gingen steeds hoger, de paden werden steeds smaller… Wist ik dit wel zeker?
Echt, in je eentje kan je veel te veel nadenken over allerlei zaken die fout zouden kunnen gaan, maar waarschijnlijk gewoon goed zijn.
*driedubbele zucht*
Aan het eind van het pad had ik de drie wandelaars ingehaald en stond ik voor een hek. Achter het hek een splitsing. Links of rechtdoor en… geen bordjes!
Allemachtig.
Ik raadpleegde de kaart nog maar eens een keer en twijfelde. Stond ik nu bij díe splitsing of bij die andere??
Alsof het zo moest zijn voegden de drie zich bij mij op het moment dat er een wandelaar van de andere kant afkwam. Ook de drie bleken onzeker over de route. Het antwoord van de vrouw (alleen op pad! Hoezee!!) op de vraag waar ze vandaan kwam en wat de route naar de Kolbensattelhütte was werd door ons vieren met een diepe zucht ontvangen. We zaten nog steeds goed!
Beide kanten bleken bij de hut uit te komen.
De drie gingen links, ik rechtdoor.
Zachtjes begon het te spetteren.
Ook dát nog! Waarom wilde ik ook alweer zo stoer zijn…?
Na nog eens drie kwartier klom ik een laatste nogal steile hoogte over en met het zweet op mijn voorhoofd doemde de hut plotseling voor me op. Spelende kinderen, een terras vol mensen aan het bier, het kwam me allemaal wat surrealistisch over.
Weg was de stilte, weg was de route met als enige geluid mijn voetstappen en mijn ademhaling.
Ik ging op een steen zitten en liet het even op me inwerken.
Radler… Kaiserschmarren… ik had er eigenlijk wel zin in!
De weg naar beneden besloot ik ook lopend af te leggen. Geen kabelbaan zoals ik eerst van plan was.
En plotseling had ik een antwoord op de vraag die de hele dag al door mijn hoofd spookte: ‘Neem ik wel de juiste weg? Bestaat er zoiets als ‘de juiste weg’? Of is er alleen maar De Weg?’
Man, man, man, ik werd er filosofisch van!

wandeling klamm1  wandeling klamm2  wandeling klamm3

34 gedachtes over “Stoer wijf (2)

  1. Whahahahaha ik denk dat het De Weg wordt voortaan, en ja dat is gek, waan je je helemaal alleen op de wereld, en dan ineens, leven, life…. drukte, geluid, waar je het niet verwacht.

    En je blijft een stoer wijf 😉

    X

    Like

      1. Ja, ik heb ook ervaringen in Oostenrijk, het is lang geleden, maar ook in Duitsland en zelfs Luxemburg, en ik ken het idee, daarom… hahaha domper kan dat zijn zelfs. ❤

        Like

  2. Ik ken dat! Je wordt er heel filosofies van. Tijdens mijn allereerste wandelvakantie op Corsica met een groep, liep ik een keer een hele lange route en zoals dat gaat loop je nooit tesamen met de groep, maar ieder z’n eigen tempo. Het was een hele zware dag en ik liep de laatste kilometers echt te strompelen. Goh, wat kom je jezelf dan tegen zeg! En wat ben je dan ineens filosofisch bezig! Ik moet zeggen dat je daardoor jezelf wel goed leert kennen. En dat is het mooie van wandelen. Ik doe het niet zo vaak meer (geen tijd, andere hobby’s) maar je komt zo tot jezelf! Je bent zo bezig met jezelf dat je na zo’n drieweekse wandelvakantie helemaal leeg in je hoofd terug komt. Heerlijk! De ideale vakantie voor mensen die met zichzelf in de knoop zitten…. 😉

    Like

    1. Die wandelingen ken ik ook. Maar dan nooit in m’n eentje… Als we écht de bergen in gaan (met overnachtingen in afgelegen hutten), gaan we met meerderen. Anders zou het onverantwoordelijk zijn… 😁

      Like

      1. Serieus?? Door zo’n ervaring (overvallen door slecht weer, geen oriëntatie meer hebben en ook gewoon 2 van de 3 kinderen bij ons hebben!) is bij mij de verslaving juist begonnen…. 😉

        Like

  3. Ohhh…ik leefde helemaal mee met je….vooral de momenten als er geen bordjes te zien waren!!! Ik zou dan helemaal gek worden van mezelf en misschien al terug gelopen zijn! Hahaha! Wat een belevenis! Top!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.