Stapelen

Naast mijn bed staat een stoel die nog stamt uit het tijdperk dat ik tiener was. Op deze stoel hangen niet alleen kleren (veel minder dan in die tienertijd overigens!), ook boeken en tijdschriften liggen er opgestapeld (ongeveer net zoveel als in diezelfde tienertijd… 🙂 ).

Ik stapel boeken en tijdschriften.
Niet alleen op die stoel. Nee, ik stapel overal. Het Zweedse krukje in de keuken, de onderplank van de salontafel, het wijnrek op de plek waar eigenlijk glazen horen te staan, zelfs het ieniemienie bureautje op zolder van datzelfde Zweedse warenhuis als het krukje in de keuken, allemaal zijn het plekken waar je mijn boeken en tijdschriften vindt.
Tot grote wanhoop van mijn lief.
Ik denk dat als je aan hem vraagt of er iets is wat hij aan mij zou mogen veranderen, dat het het stapelen van boeken is misschien. Of liever gezegd, het NIET meer stapelen van dit soort dingen.

Tot mijn grote verrassing heeft oudste dat stapelen van mij geërfd. Als hij in huis is geweest vinden we overal stapeltjes terug. Andere stapeltjes dan die ik maak, maar toch… het blijven stapeltjes! Middelste en jongste houden niet van lezen. Het stapelen is dus – zover ik weet – aan hen voorbij gegaan. Gelukkig voor hun partners, zou mijn lief verzuchtten.

Begin van dit jaar besloot ik een project te starten. 52 boeken van 52 genres lezen voor het eind van het jaar.
Mijn lief rolde een keer met zijn ogen toen ik dit met hem deelde. Hij zag de bui al hangen, nóg meer stapeltjes en de bijbehorende excuses.
Halverwege het jaar ging de planning de mist in.
Het leven werd opgeslokt door middelste en zelfs mijn gebroken voet kon niet de rust in mijn hoofd terugbrengen om de lijst met te lezen boeken af te maken. Ik las wel, heel veel zelfs, maar het waren niet de juweeltjes die ik begin van het jaar bij elkaar had gezocht.
Wat las ik dan wel?

1. De geheime brief – van Barbara Taylor Bradford. Is dit een aanrader? Hmmm… niet haar beste boek! Maar het leest wel makkelijk.
2. De vijfde berg – van Paulo Coelho. Leuk boek, maar het deed me niet zoveel als de Alchemist. Dat vond ik echt een bijzonder boek!
3. De wandelaar – van Adriaan van Dis. Erg leuk boek, zeker voor Parijsliefhebbers! Maar ik hou van Adriaan, dus dat is makkelijk gezegd.
4. De middagvrouw – van Julia Franck. Mooi boek! Heftig boek ook. Een aanrader wat mij betreft!
5. Miracle morning – van Hal Elrod. Inspirerend boek, waarbij je je passie in je leven een positieve draai geeft zonder direct je baan op te zeggen of andere drastische stappen te nemen. Het enige is dat je iets vroeger moet gaan opstaan, maar gek genoeg doe je dat zonder veel morren en met best wel plezier. Aanrader dus!
6. Van je familie moet je het hebben – van David Sedaris. Hilarisch! Herkenbaar. Erg leuk. Absoluut een aanrader. Overigens wel een boek van mijn samengestelde lijst, met dank aan Beaunino!
7. Je leven schrijven – van Julia Cameron. Als fan van haar is ook dit boek een aanwinst waar je regelmatig in blijft bladeren, op zoek naar inspiratie. Voor alle schrijvers onder ons zeker een leuk boek.
8. De oorsprong – van Diana Gabaldon. Ineens lag hij daar in de winkel! Iedere fan van ‘De Reiziger’-cyclus zal hem willen lezen. Wel wat dun en in groot letterformaat geschreven, dus in een goed uur heb je hem alweer uit. Dat is een tegenvaller als je de dikke pillen van haar gewend bent…
9. De mooiste dochters van de hele wereld – van Martin Bril. Zonder Bril geen lezen en dus lees ik hem tot in het eind van mijn dagen vermoed ik. Heerlijk!
10. Boeddha in 5 weken – van Giulio Cesar Giacobbe. Erg leuk. Fijn dat het een dun boekje is.
11. De moed van imperfectie – van Brené Brown. Herkenbaar. Veel O-ja-effecten!
12. Passie & Liefde – Isabel Allende. Mooie korte verhaaltjes van een groots schrijfster!
13. Een Parijse affaire – van Tatiana de Rosnay. Schrijfster van ‘Haar naam was Sarah’. Need i say more? Lezen!!
14. Reizen zonder John – van Geert Mak. Geweldig boek! Zeker als je in the States bent geweest. Herkenbaar, maar vooral erg goed!
15. Zolang er sterren aan de hemel staan – van Kristin Harmel. Ik kwam er niet doorheen… Ik heb het echt geprobeerd, maar het lukte me niet! Ondanks alle lovende verhalen die ik overal las. Misschien niet mijn boek, maar hé, dat moet je vooral niet tegenhouden om het wel te lezen. De meeste mensen vinden het wel goed namelijk!

Kom ik met deze lijst aan die 52 boeken? Volgens mij niet. In ieder geval heb ik al die genres maar even losgelaten.
Ik lees en dat is voor mij het belangrijkste!

Welk boek heeft het meeste indruk op je gemaakt dit jaar?

boeken2016

Advertentie

32 gedachtes over “Stapelen

 1. Wat heerlijk om te lezen (leuke woordspeling 😉 Gwennie.
  Ook hier staaapels boeken in huis en toch rij ik iedere week
  naar de bieb om dat ene boek dat ik wil lezen te gaan halen.
  In het kader van opruimen hebben we nu een Minibieb, dat
  helpt, al worden daar ook boeken in gezet die ik dan ook
  nog graag wil lezen, kortom de stapels blijven.

  Bij jou lijstje haal ik de Goodreads App tevoorschijn (echt
  een aanrader trouwens) en klik ik te lezen aan. Er staan
  prachtige boeken tussen trouwens, dank daarvoor!

  Fijne dag voor jou…

  Like

 2. mmmmm… vroeger had ik een favoriete auteur (Coelho), maar dat is verdwenen. Zijn beste boek vind ik ook trouwens de Alchemist. Tegenwoordig luister ik naar veel en veel meer. Ik heb net The Call of the Forgotten van Julie Kagawa, een serie van 3 boeken, uitgeluisterd. Ik kon ze niet wegleggen tot het uit was. Verder ben ik een fan van Jos Stirling. (De soulmate serie) en ik lees om even iets gemakkelijks te hebben de boeken van J.D. Robb. Ja ik weet het… dat is Nora Roberts:) Een all time favorite is ook wel Jessi Burton, Het huis aan de Gouden Bocht. Prachtige historisch roman. Ik heb nog plannen genoeg en boeken genoeg op stapel staan om geluisterd te worden….

  Like

 3. Ik ga meteen rennen om Diana’s nieuwste boek te halen.
  Ik vond Een klein leven van Hanya Yanagihara tot nu toe het meest indrukwekkend.
  Stapelen doe ik alleen in kasten. Ik houd van opgeruimd.

  Like

 4. Ook hier stapeltjes hoor.
  Maar manlief stapelt ook. Boeken maar meer nog rapporten, verslagen, verhandelingen, voor zijn raadswerk.
  Dus tegenwoordig ben ik degene die stapels in de huiskamer opruimt om ze ergens anders weer te stapelen 🙂
  O, ja…en Een klein leven vond ik ook prachtig!
  Liefs,
  Janny

  PS: ergens in jouw tekst staat verassen…tikfoutje!

  Like

 5. Oh ja ook hier stapels tijdschriften onder de salontafel… tot wanhoop van mijn man! Wat boeken betreft ik lees heel veel. Op dit moment bezig met het laatste stukje van de Amerikaanse prinses, van Annejet van der Zijl. Mooi.
  Op mijn ereader staat de Reiziger serie van Diana Gabaldon al klaar. Dat is een aanrader begrijp ik?
  Leuk om de lijst van jouw 52 boeken project te lezen, om nieuwe lees ideeën op te doen!
  De goodreads app, wat is dat eigenlijk?

  Like

  1. Goodreads app is een soort van boekenkast die je online kunt bijhouden. Google maar eens. Is leuk om te zien wat je allemaal leest en wat anderen lezen.
   De reiziger vond ik echt geweldig!! Heerlijke serie!!

   Like

 6. Hi Gwennie,

  Hier maar twee stapels boeken maar ik ben hard…. eerst uitlezen of terugbrengen en dan pas nieuwe boeken. Ik lees vrijwel alles via de bieb omdat boeken zo duur zijn. Maar ik schat dat we toch wel 15 meter aan gevulde boekenplanken in huis hebben. Alleen als een boek me heel erg pakt schaf ik het daarna aan. De laatste 1,5 jaar kocht ik 2 boeken van Ruby Wax “Tem je geest” en “Frazzeld”, “Opgeruimd” van Marie Kondo en “Redenen om te blijven leven” van Matt Haig. Grappig is dat ik deze laatste titel op gaf bij “verkiezing belangrijkste boek” bij Donner en daarmee een boekenbon won. Daarmee heb ik de laatste van Rowling gekocht. Ik ga er nog eens over bloggen.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

  1. Ik lees ook bijna alles van de bieb hoor! Mijn VVV bonnen die ik op het werk met de kerst krijg gebruik ik vaak om boeken te kopen. 🙂 Word ik wel heel erg blij van altijd!! Wat gaaf dat je een boekenbon hebt gewonnen met de verkiezing!!

   Geliked door 1 persoon

 7. Grappig, ik zit vanmorgen in de trein naar mijn werk en sla een oude Margriet open (van juni dit jaar, heb een hele stapel gekregen). En ik zie bij ‘foto van de week’ jouw ingezonden foto van Skippy aan het strand in Zeeland. Ik werd er meteen vrolijk van ondanks de kou en het vroege uur…. 😄

  Like

 8. Mmmm, die Gabaldon laat ik toch maar aan me voorbij gaan zo te lezen.

  Het meeste indruk: Een klein leven. Zonder meer, gehuild bij het lezen. Heb je een ereader? Mail me dan maar even.

  Like

 9. Ik stapel ook boeken en tijdschriften op elkaar. Mijn man is gelukkig net zo erg (-: Niet met boeken maar met post. En Roos doet hetzelfde…. Zo knap dat jij boeken kunt lezen van een ander genre. En dat je het geduld hebt om ze uit te lezen als je je erdoorheen moet bijten. Dat kan ik niet. Ik heb maar geduld tot…eh….bladzijde dertig.
  Lieve groet ♥

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.