Ik pas!

Ergens in de afgelopen weken besloot ik: ik ga eens een maand zonder alcohol doen. Want hoe moeilijk zal dat nu zijn?Zoveel drink ik volgens mij nu ook weer niet. Bovendien, sinds ik de aflevering heb gezien over het onderzoek dat is gedaan door de Radboud Universiteit over de (positieve!) gevolgen van zo’n alcoholvrije maand, wil ik dat zelf ook weleens uitproberen.

Ik bekeek mijn agenda eens goed om het juiste moment uit te zoeken voor dit experiment (heel veel feestjes in die tijd leek me nu ook weer niet heel aantrekkelijk) en besloot toen in een onbewaakt ogenblik dat de vastentijd een prima alcoholvrije periode zou moeten zijn. Niet omdat ik nu zo gelovig ben, maar ik vond het wel passend. Jezus dronk immers ook altijd wijn, maar die 40 dagen in de woestijn zal hij vast alleen maar wat water voor handen hebben gehad.

En zo geschiedde…

Dinsdag 28 februari: Hoewel de vastentijd morgen pas officieel begint, vind ik het zonde om vandaag nog een fles wijn open te trekken voor bij het avondeten. ik begin gewoon vandaag al. Een dag extra, hoe sterk is dat?

Woensdag 1 maart: officieel van start, maar ik heb er dus – zoals gezegd – lekker al een dag opzitten. Man, wat ben ik gezond bezig!

Donderdag 2 maart: Zie je wel, het valt echt wel mee. In plaats van het wijntje bij het eten of een lekker biertje drink ik water of Sinas. Het eten smaakt er niet minder door en ik voel me reuze gezond!

Vrijdag 3 maart: weekend! Dat vieren we met een glaasje… water. Hmmm, voor het eerst drink ik tegen heug en meug mijn glas water bij mijn. sport Spaghetti. Spaghetti! Ik bedoel… dat vráágt gewoon om een glas wijn! Toch..?

Zaterdag 4 maart: hiep, hiep hoera voor jongste! Om te vieren dat ze 23 is geworden gaan we lekker sushi eten met haar en vriendje. Het normaal gedronken biertje vervang ik door Tonic en dat is best wel lekker. Wel gek om te proosten op haar zonder dat biertje of wijntje…

Zondag 5 maart: Het is mooi weer en dus gaan we 10 kilometer wandelen. Halverwege drinken we een kop koffie en trakteren we onszelf op een Belgische wafel met warme kersen en slagroom. Het leven is goed! Ik mis de alcohol niet.

Maandag 6 maart: de makkelijkste dag van de week om geen alcohol te drinken volgens mij. Hoewel mijn lief het daar niet mee eens is. Het is zijn koordag en dan wordt er altijd een biertje gedronken achteraf. Hij is dus vroeg thuis…

Dinsdag 7 maart: Druk, druk, druk! Pas in bed bedenk ik me dat ik niet eens aan wijn of bier gedacht heb. Nou ja, op dat moment dus. Maar dat telt niet voor mij.

Woensdag 8 maart: Middelste heeft weer bloed moeten prikken en de uitslag was ronduit slecht. Sinds november niet meer zo laag geweest qua bloedplaatjes. Een infuus moet de boel weer oppeppen. Ik heb een borrel nodig!

Donderdag 9 maart: Natuurlijk heb ik die borrel niet genomen, maar man-o-man wat had ik er behoefte aan! Zou ik een ‘ik-drink-problemen-weg-drinker’ zijn? Een glas wijn als een soort van troost?

Vrijdag 10 maart: Zou alcoholvrij bier nu wel mogen? Een Radler 0,0% is best wel lekker, weet ik uit ervaring. Ik doe het toch maar niet.

Zaterdag 11 maart: De finale van ‘De Mol’ op tv! Lekker wat borrelnootjes en een bakje chips binnen handbereik. Ik gluur naar mijn glas Rivella en vraag me af of ik mijn uitdaging misschien niet een beetje moet aanpassen naar: door de weeks niet meer drinken. Alleen in het weekend mag het wel.
Mijn lief kijkt me vernietigend aan. ‘Afspraak is afspraak, we gaan volhouden!’
Ik zucht en klink op het leven.

Het blijkt toch moeilijker dan ik gedacht had. Twaalf dagen onderweg en nu al aan het twijfelen.
Nog 28 dagen te gaan. Misschien dat ik toch de 40dagen-challege ga aanpassen naar de 30dagen-vorm.
Het gaat om het idee tenslotte.

Advertentie

37 gedachtes over “Ik pas!

  1. Ik denk dat ik dat na deze 30-dagen (40 heb ik al overboord gegooid! 🙄) ook ga doen. Door de week niet, maar in het weekend is het stiekem toch wel lekker… 😇

   Like

 1. Uhhhh ja dit is nu 1 van die dingen die ik niet kan snappen, hahahaha wijn vind ik niet lekker en ik drink maar 2x hooguit 3x per jaar? Ik leef verder op water, thee en koffie en dat bevalt mij prima!

  Ik vind het gewoon niet lekker, en heel soms, met kerst of zo zorgt mijn moeder voor BAiley’s in huis, dat lust ik dan wel, en als ik dat in huis heb, ja dan is het ook zo op, maar zelfs met verjaardagen zul je hier nul alcohol vinden en gasten die graag willen drinken zeg ik altijd: oh ja, als je een wijntje wilt of zo, neem het dan zelf mee…

  Want ik denk er niet eens aan om het in huis te halen.

  Succes nog met de komende halve maand te gaan 😉

  X

  Like

   1. Nou goed.. ik vind het gewoon niet lekker, whahaha maar het valt wel op als je zelf dus nul drinkt of altijd om water vraagt, dat het wel opvalt hoeveel mensen dus inderdaad dat wijntje drinken… of andere zaken.

    Like

   2. Absoluut! En ik geef eerlijk toe: ik hou best van mijn wijntje of mijn biertje! Tja… een ander snoept, eet veel chocola, rookt… dat doe ik dan weer niet! 😂😂

    Geliked door 1 persoon

   3. Ja precies, uhm… ik rook, krijg je dan ook weer een lading over je heen, ook al zeg je dan.. maar ik drink niet.. waar zij dan met wijn of wat dan ook voor hun neus zitten, hahaha Ach, ieder moet het voor zich weten, met mate is mijn motto altijd. 😉

    Like

 2. Wij drinken al jaren geen alcohol en het bevalt prima. “Alcohol maakt zoveel stuk” In de gezondheid van de mens, in het verkeer, families die uit elkaar worden gedreven. Alcohol, het is het niet waard om te drinken.
  Veel liefs en sterkte met de middelste en de tijd zonder alcohol. JE KAN HET.

  Like

 3. Heej dame! Je bent in ieder geval al goed bezig. Het idee erachter is om zorgvuldig om te gaan met, en na te denken over alcohol. Hou vol en wie weet komt er wel een leuke beloning!

  Like

 4. Het is wel een eyeopener hoe alcohol zich toch stiekem in je leven genesteld heeft. Ik heb ooit besloten toen ik studeerde NOOIT te drinken als ik alleen ben (angst voor eenzaamheid wegdrinken). Nu woon ik alleen (tot genoegen overigens) en drink natuurlijk ook NOOIT als ik met de auto rijd. Dus……ik drink vrijwel nooit, alleen voor de gezelligheid als ik bezoek heb.

  Like

 5. Ik drink eigenlijk alleen in het weekend een wijntje. Lekker met een kaasje of zo erbij. Door de week zo goed als nooit. Bevalt prima. Succes met de resterende alcoholvrije dagen 😀

  Like

 6. Ik ben helemaal van de drank af. Dat klinkt alsof ik bij de AA gezeten heb. Maar mijn medicijnen zijn niet te combineren met alcohol (-:
  Succes met je challenge. Jullie halen ‘m wel.

  Like

 7. Ik doe al een paar jaar dry january oftewl een maand niet drinken in het nieuwe jaar. Ik merk dat ik veel helderder ben. Ik heb ook al eerder ivm de marathon 3 maanden de alcohol laten staan. Soms maak ik voor 1 of 2 keer een uitzondering. Dat kan best en dan ga ik gewoon verder. Herkenbaar is dat je in moeilijke tijden even het scherpe kantje eraf wil halen met een glaasje.

  Veel succes met je 40daagse. Gewoon volhouden. Je hebt moeilijkere dingen gedaan.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 8. Hier in de omgeving ook een aantal kennissen die aan de Belgische variant (tournée minerale). Ik schrik er altijd van dat mensen dat zo moeilijk vinden. Misschien omdat ik nooit echt veel dronk en ik door mijn kinderwens/zwangerschap/borstvoeding al 5 jaar niet meer gedronken heb. Ik denk dat het voor een heel aantal mensen schrikken is, hoe gewoon alcohol is (net zoals roken trouwens).

  Like

 9. Sterk van jullie hoor.
  Een wijntje bij het avondeten werden er te vaak twee. Wij drinken nu al jaren alleen een glaasje wijn of een biertje in het weekend. Op weekdagen koffie, thee en water en dat bevalt ons prima.
  Sterkte met middelste weer 😘

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.