Gekste gezinsuitje ooit

Met mijn handen steunend op de wastafel tuur ik in de spiegel. Ik breng mijn gezicht wat dichter bij mijn spiegelbeeld en bestudeer aandachtig mijn ogen. Ik zie lijntjes die me eerder niet waren opgevallen. Ook de kringen onder mijn ogen lijken zich permanent gevestigd te hebben.

Met een zucht draai ik de koude kraan open en laat het water net zolang over mijn polsen stromen dat het bijna zeer doet. Als ik mijn handen heb afgedroogd leg ik ze op mijn gloeiende wangen.
Ik haal diep adem en probeer het geraas in mijn hoofd tot rust te brengen.
Ik merk al een aantal weken dat mijn ademhaling niet goed is; hoog in mijn borst in plaats van laag in mijn buik. Af en toe probeer ik bewust wat tijd te nemen om weer op de juiste manier mijn lijf van zuurstof te voorzien.

Als achter mij een deur open gaat schrik ik op uit mijn gedachten. Het onbekende gezicht in de spiegel knikt mij vriendelijk toe. Dit zal ook een familielid zijn van iemand hier op de dagbehandeling. Snel trek ik een kam door mijn haren en loop naar de gang terug.

Kamer 11 wordt tijdelijk bewoond door middelste en zijn behandelaars. Bloedplaatjes en Hb waren weer flink te laag, bovendien moet hij straks naar kaakchirurgie om zijn verstandskiezen te laten trekken. Allemaal om zo optimaal mogelijk de straks zware behandeling in te gaan.
In kamer 12 huist oudste op dit moment. Na alle onderzoeken van de ochtend (bloedtesten, hartfilmpjes en longfoto) zitten we te wachten op de hematoloog die bij hem de beenmergpunctie zal doen.

Tussen neus en lippen door hebben we te horen gekregen dat er vaart zal worden gezet achter de procedure. In alle agenda’s hebben we met potlood genoteerd dat op Koningsdag middelste gaat beginnen met zijn chemo. De 2e mei zal oudste onder het mes gaan, zodat de dag erop de transplantatie zal gaan plaatsvinden.

Koningsdag.
Het zal zo wel moeten zijn. Ooit vertelde iemand mij dat de betekenis van middelste zijn voor- én doopnaam ‘Koninklijk’ betekent. De herinnering flitst direct door mijn hoofd als ik de datum hoor.

Na de beenmergpunctie loopt mijn lief naar de kamer van middelste om te zeggen dat de punctie gedaan is.  Op de gang hoor ik zijn stappen naast het rollende geluid van zijn infuus. Dan steekt hij zijn hoofd om de deur en grijnst naar oudste. Van allebei gaan de duimen omhoog.

Ik kijk hoe middelste naast het bed van oudste gaat zitten. Jongste bungelt tussen haar twee broers in. Mijn lief staat aan het voeteneind en het vriendinnetje van middelste zit naast mij.
Er wordt gelachen en plagerijtjes vliegen over en weer. Het lijkt wel een gezinsuitje, flitst het door mijn hoofd.
Dan begin ik te grinniken.

Een gezinsuitje… Pffttt, maar dan wel de meest bizarre ooit!

Advertentie

42 gedachtes over “Gekste gezinsuitje ooit

 1. Op Koningsdag en dan een Koninklijke naam: dat moet wel een goed voorteken zijn.

  Maar, dat trekken van de verstandskiezen snap ik niet zo goed. Waarom moet dat dan? Of is dat een heel domme vraag.

  En verder zijn jullie gewoon een heel tof gezin, dat was het al, maar blijkt nu eens te meer.

  Like

  1. Geen domme vraag! Maar in het gebit blijken de meeste bacteriën te zitten. Het risico dat er tijdens de behandeling van middelste iets gaat ontsteken met alle gevolgen van dien zijn vele malen groter dan dat ze preventief deze kiezen trekken. Ze gaan deze week bijv ook een scan van het gezicht maken om te kijken of er geen (onopgemerkte) ontstekingen zitten in de (bij)holten van het gezicht.
   Hij zal gedurende de behandeling nl geen afweer meer hebben (vandaar ook de isolatie) en dan kunnen kleine ontstekingen fataal worden…
   Heftig hè?

   Like

   1. Wow, inderdaad heftig. Maar wel goed om te lezen dat alles zo zorgvuldig gedaan wordt en dat ze niets (of in ieder geval zo weinig mogelijk) aan het toeval overlaten.

    Like

 2. Herkenbaar om op dit soort intense momenten er op zo’n manier mee om te gaan …. overleven heet dat …. automatische piloot …. inslag volgt later …. Maar voor nu werkt het, heel veel sterkte en kracht en liefde voor en bij elkaar lieve Gwennie. We zijn in gedachten elk moment bij jullie.

  Like

 3. Mooi dat jullie er nu zo mee kunnen dealen maar negatieve emoties mogen er ook zijn. Neem het zoals het komt en neem elkaar zoals je bent, op dat moment. Fijn dat we even om de hoek mochten kijken. Toitoi en groetjes,

  Dorothé

  Like

 4. Op Koningsdag met een Koninklijke naam: dat moet wel een goed voorteken zijn.
  Jij zal straks “de koninkrijk” hebben, met jouw kern gezonde familie!
  Wishing your kids all the best!

  Like

 5. Jij weet in welke ‘stand’ je het beste functioneert, of dat nu echten, relaxen of overleven is, het is er allemaal gelukkig, iedere stand in zijn eigen versnelling… en jij schakelt! Mijn kaarsje brandt en blijft branden. Dikke zoenen en extra knuffels voor jullie xxx

  Like

 6. Ik hoop dat dit ooit “het ontroerendste gezinsuitje aller tijden” wordt!
  Veel sterkte voor de komende tijd: wat wordt het spannend. Maar wel positieve spanning en die hebben jullie lang niet meer gehad ♥

  Like

 7. Weer een stapje dichter bij genezing. (Het lachen en de goede (ik zou zeggen soms leek het wel bijna euforische) sfeer ken ik van dichtbij. Lijkt zo gek dan hé? Hou je taai hoor moeders X

  Like

 8. t Is raar maar jullie blijven ronddwalen in mijn gedachten. Wat een strijd ! Dan besef je pas hoe klein je bent in deze wereld. Ik hoop voor jullie het allerbeste de komende tijd.
  Lies x

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.