Payback time

Eind augustus 2016 werd middelste met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Voordat we het in de gaten hadden hing een eerste zak bloed en een tweede zak bloedplaatjes aan een stellage naast zijn bed. Nog volledig onwetend van wat hem te wachten stond keken we toe hoe langzaam maar zeker het donormateriaal z’n weg vond naar zijn aders.
De verwarring maakte na een aantal weken plaats voor berusting. Het was nu eenmaal nodig, wilde hij nog een beetje blijven leven.

Een snelle rekensom leert dat middelste zo’n 45 weken later, met een gemiddelde van twee keer per week en in het ziekenhuis soms dagelijks, toch minimaal 100 bloedzakjes gedoneerd heeft gekregen.
Honderd bloedzakjes.
Soms gewoon bloed, veel vaker één of twee zakken bloedplasma, waarbij in de laatste zak materiaal zit van vijf donoren.
100 x 5 = 500.
Minstens vijfhonderd mensen hebben een gang naar de donorbank gemaakt om middelste door de maanden heen te helpen tot aan zijn stamceltransplantatie.

Ergens in de afgelopen maanden beloofde ik hem en mezelf om dit ooit weer een beetje goed te maken.
Vanavond was het zover. Mijn eerste bloeddonatie is een feit.
Was het toeval dat ik naast een andere moeder kwam te liggen waarvan de dochter twee jaar geleden ook een stamceltransplantatie had ontvangen? Het maakte dat donoruurtje extra bijzonder.

Ik ga bij lange na de vijfhonderd zakjes niet redden, want drie keer per jaar bloed doneren betekent dat ik nog minstens 166 jaar zal moet blijven leven om dit magische getal te kunnen halen. Dat zal me niet gegeven zijn, vermoed ik zo.
Maar ieder zakje is er weer één, dus ga ik zeker door zolang het kan.

Voor middelste.
Voor alle anderen die dit nodig hebben om te mogen overleven.

Gewoon, omdat het zo ontzettend nodig is en omdat het maar een uurtje van mijn tijd in beslag neemt.
Een uurtje voor een leven.
Het is bijna niet te geloven.

   

Advertentie

57 gedachtes over “Payback time

 1. En precies daarom ben ik al ruim 27 jaar donor (en ook oproepbaar in het onwaarschijnlijke geval dat mijn stamcellen ooit matchen met iemand die het nodig heeft).

  Like

 2. Mooi Gwennie.Ben zelf al heel lang bloeddonor met pauzes ertussen door de geboorte van de kinderen etc. Maar als het even kan blijf ik doorgaan. Een goede gezondheid is een geschenk. Ik kan wel wat missen.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

   1. Het zijn meetpunten die van levensbelang waren, kleine stukjes houvast die wonderlijk genoeg ontzettend tastbaar zijn geworden.

    Like

 3. Ik wil dit eigenlijk ook heel graag doen, ben er zelfs voor onderweg geweest al jaren terug, maar de bloedbank hier, als ik ze ging zoeken, verhuisd, adres onbekend, dan weer op vakantie, komende 8 weken dicht, en nu met de fibromyalgie, moet ik nog steeds even kijken of het wel of niet done is, nu met de B12 injecties helemaal.

  Het is van groot belang in elk geval, en gelukkig ken ik mensen die het al jaren en jaren doen en daar dus ook aandacht aan schenken als… ze weer gaan.

  X

  Like

  1. Jeetje, dat is bizar, met die bloedbank bij jullie! Waar gaan al die mensen naar toe die jij kent dan?
   Overigens, geen idee wat de keuringsvoorwaarden zegt over vit. B 12 injecties en fibromyalgie… 🤔

   Geliked door 1 persoon

   1. Dat laatste ik ook niet, die mensen die ik ken op blog, wonen niet in Almere 😉 Maar het valt dan wel ook onder Sanoma? bloedbank… ik moet gewoon weer even gaan zitten en uitzoeken nu.

    Like

 4. Ik heb dat ook even gedaan vroeger, maar mijn ijzer was steeds te laag voor bloeddonatie (dus niet voor mezelf). Misschien moet ik nog eens gaan proberen, nu ik in ‘een andere fase van mijn leven zit’ (ahum) en ik geen bloed meer verlies één keer per maand. Deed het altijd graag.

  Like

 5. Bloedplasma mag volgens mij tegenwoordig zelfs elke maand. Eventuele reiskosten worden vergoed. Ik ga zelf trouwens maar elke 6/8 weken. Maar is erg goed te doen. Nog een aantal kilo’s kwijt en ik mag me ook opgeven voor stamceldonatie. 🙂

  Like

 6. Als gepensioneerde Sanquiner kan ik alleen maar zeggen: Hulde aan alle donoren en dank. Bloed is onmisbaar in de behandeling van veel ernstige ziekten!! En helaas het is nog niet gelukt werkzaam en betrouwbaar kunstbloed te maken 🙂 Dus blijven alle stoere donoren onmisbaar!

  Like

 7. Daarom geef ik al zo lang het kan drie keer per jaar een half litertje. Soort van win-win situatie, iemand die het nodig heeft een zakje, en ik een soort APK’tje. Met uitzonderingen van de jaren waarin de kindertjes zijn geboren (en nog een paar gemist vanwege een andere reden) heb ik dus nu al ongeveer 30 jaar 3x p.j. gedoneerd. Nog even en ik zit aan de 100! En het maakt niet uit wanneer je ermee begint, als je het maar doet! Well done, dear!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.