Tijd

‘Weet je nog, vorig jaar rond deze tijd? Hoe is het mogelijk dat nu alles zo anders is dan toen..?’
Ik knik voor de zoveelste keer. Het is niet voor het eerst dat mensen dit tegen me zeggen in de afgelopen tijd. Het is iets wat me zelf ook bezig houdt, waar ik regelmatig aan denk.
Hoe graag wilde ik vorig jaar niet eventjes een blik in de toekomst werpen om er zeker van te zijn dat alles wel weer goed zou komen. Dat we (dat middelste!) het niet allemaal voor niets zou doen. Het zou het allemaal gewoon wat makkelijker maken, dacht ik toen.
En kijk nu eens, een heel jaar later.
Soms moet ik gewoon even goed in mijn ogen wrijven als ik middelste binnen zie komen. Hollands Welvaren met de hoofdletter W!
Met het eind van het jaar in zicht gaan we de ziekteperiode definitief afsluiten.
Wie had dat kunnen bedenken?

‘Waar zullen we volgend jaar rond deze tijd zijn? Zal het nog hetzelfde zijn of is alles anders dan?’ Voor de zoveelste keer stel ik deze vraag aan mijn lief. Het is iets wat me bezig houdt de laatste weken.
In de toekomst kijken wil ik niet meer. Ik wil de dag van vandaag zo lang als mogelijk vasthouden. De wetenschap dat mijn lief over een kleine twee weken voor bijna zeven maanden op uitzending gaat geeft me een wee gevoel in de maag. De knoop zit op dezelfde plek waar vorig jaar de angst van middelste zat.
En toch is dit anders.
We gaan er vanuit dat lief in de zomer weer veilig terug naar huis komt en we het leven weer gaan oppakken om dan rond deze tijd van het jaar terug te kijken en te zeggen: dat hebben we weer eens goed gedaan! Opnieuw een hobbel genomen.

Tijd, het blijft iets bijzonders.
De ene keer wil ik er doorheen razen, de volgende keer met alle geweld tegenhouden.
Maar tijd heeft daar geen boodschap aan. Tijd gaat door. Net als iedereen.

En dus vieren we het leven op dit moment.
Het enige juiste moment!

Advertentie

32 gedachtes over “Tijd

 1. Ik ken dat van de knobbel. Jan was vroeger ook wel eens weg voor vier maanden. Nooit leuk. Zeven maanden is wel erg lang, maar ik neem aan dat hij tussendoor even op en neer mag? Mijn Jan zit nu in Den Helder voor 3 jaar en de kans dat hij nog gaat varen is erg klein. En inderdaad: je moet het leven vieren op het moment! Dat het maar een heel mooi jaar mag worden voor jou!! x

  Like

 2. Prachtig geschreven. Het is goed dat we niet in de toekomst kunnen kijken. Soms verspil ik zoveel tijd aan dingen en geniet ik te weinig van de dingen die er toe doen.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 3. ‘Weet je nog, vorig jaar rond deze tijd? Hoe is het mogelijk dat nu alles zo anders is dan toen..?’ Deze zin die doet wel even wat met mij. Want tja, onze situatie is nu even heel erg onzeker. Hopelijk valt het allemaal mee.

  En jemig, zeven maanden op uitzending. Lijkt me ook best heftig allemaal.

  Gelukkig is jullie jaar heel goed verlopen en laten we hopen dat dat ook voor 2018 gaat gelden. Fijne feestdagen!

  Like

 4. Zeven maanden vind ik toch wel lang! Je redt je wel – heus wel – maar met z’n twee is het toch gezelliger. Gelukkig zit je beter in je vel en dan kan je ook meer hebben.
  Lieve groet ♥

  Like

 5. Heftig was het, jullie afgelopen jaar, heb zo mee geleefd, en dan nu dat je zo je man even moet gaan missen, tijd, ja soms staat het stil, dan gaat het weer als een razende aan je voorbij, dan tik het weer zo langzaam, dat je haast in meditatie zit omdat je elke seconden langzaam hoort wegtikken en het schiet maar niet op.

  Ik denk en wens vooral, dat die zeven maanden zullen omvliegen alsof de tijd even een extra sprintje maakt voor jullie.

  X

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.