Souk (سوق)

Ik zit op een muurtje en kijk naar de bedrijvigheid om me heen. De kleine, donkere straatjes van de Souk (سوق) in het oude centrum van Jeruzalem bieden maar nauwelijks ruimte om met z’n drieën naast elkaar te lopen. De behendigheid waarmee de mensen in dit gedeelte van de Souk om elkaar heen ‘dansen’ heeft iets grappigs. Het gaat altijd goed en maar zelden botsen de mensen tegen elkaar aan.

Het pleintje waar ik nu zit geeft even wat frisse lucht en ruimte en dus is dit een prima plek om rustig te kijken naar wat er om ons heen gebeurt en waar we naar toen moeten straks.
Het is Sjabbat en we stonden zojuist voor de gesloten poorten van het Joodse gedeelte van de oude stad. Israëlische soldaten stuurden ons met een nors gebaar terug. Mijn vriendelijke lach werd niet beantwoord en geschrokken was ik snel teruggelopen naar daar waar we vandaan kwamen.

Ik moest weer denken aan het pompstation waar we die ochtend onze tank van de auto vol wilden gooien. Van mijn lief had ik al begrepen dat dit bij Joodse tankstations nog weleens stroef kon verlopen, maar dat we maar een aantal liter mochten tanken omdat we niets Joods waren had ik niet verwacht. Het stond zo in schril contrast met mijn ervaringen bij de tankstations in het Palestijnse gebied. Daar werd er een paar dagen ervoor nog op mijn raampje getikt door een man toen mijn lief naar binnen was gelopen om te betalen. Nadat ik mijn raampje had open gedraaid hield de man vragend een koffiekan omhoog met een klein, kartonnen bekertje ernaast. Ik knikte ja, want mijn Arabisch is niet zo ontzettend goed. De man had mijn bekertje vol geschonken met het stroperige, Arabische goedje en was toen vriendelijk lachend terug naar binnen gelopen.

Toen mijn lief met zo’n zelfde bekertje in de auto stapte kon ik het niet laten. ‘Hoeveel moest je hier nu voor betalen?’
‘Niets,’ grijnsde mijn lief. ‘dit is een onderdeel van het tanken bij een Palestijnse pomp. Of eigenlijk onderdeel van het gewone leven. Zodra je ergens moet wachten krijg je koffie. Of thee, net wat er is.’

Zo makkelijk kan vriendelijkheid dus gewoon zijn.

‘Kom, dan lopen we door.’ Mijn lief haalt me weer terug naar het nu en samen slenteren we de Christelijke wijk in van de Souk. Dan komt er plotseling een rij Joodse kinderen, twee aan twee,  de hoek om, begeleidt door een paar oudere mannen. Even ben ik in de war, ik dacht toch echt dat de Joodse wijk gesloten was? Waar komen deze kinderen nu ineens vandaan?
Terwijl ik daar over aan het nadenken ben passeert de rij ons. Vlak voordat de laatste paar jongens bij mij zijn schiet er eentje naast de twee die voor hem lopen en ik kan me vergissen, maar het lijkt erop dat hij zich extra breed maakt. Ik kan niet anders dan met mijn rug tegen de muur staan wachten tot ze voorbij zijn.

Verbijsterd kijk ik ze na. Gebeurde dit nu echt, of…?

Pas als ik een paar dagen later omver wordt gelopen door een groepje Joodse vrouwen besef ik me hoe deze twee werelden naast elkaar moeten leven.
Ik weet niet of ik hier ooit aan kan wennen…

– foto Gwennie Benjamins –
– foto Gwennie Benjamins –
Advertentie

18 gedachtes over “Souk (سوق)

  1. Wat een schril contrast met wat ik mee maak. Maar misschien komt dat wel omdat ik vaak in wijken kom waar arabieren en joodse mensen in één wijk wonen. De ene bevolkingsgroep is niet beter dan een ander en hopelijk komt er een tijd dat ze naast elkaar kunnen leven.

    Love As Always
    Di Mario

    Like

    1. Dat is inderdaad een grote vraag van ons: hoe is het toch mogelijk dat er wijken zijn waar de mensen gewoon wél naast elkaar kunnen wonen, leven, genieten van elkaar? Wij zagen vanaf de snelweg ook steden waar de Minaretten naast de Synagoges staan en de Arabieren dus wel naast de Joodse bevolking móet leven! (en zo zou het ook moeten zijn…) Waarom zijn er dan gebieden waar dit echt niet kan? Zo dicht bij elkaar allemaal… 🤔 Ik ben nu wel heel nieuwsgierig… Misschien kan jij het antwoord geven?
      Ik wens en hoop met je mee! Samen, naast elkaar… als wereldburgers! Ik ben vóór! ❤️

      Like

      1. Helaas is daar niet altijd een antwoord voor. Maar soms heeft het gewoon met grenzen te maken die de mens zo heeft gemaakt door regels. Met grenzen geef je aan dat de ander anders is.

        Love As Always
        Di Mario

        Like

      2. Het zou zo fijn zijn als iedereen zijn of haar grenzen wat liet vieren… dan is het leven net wat meer te vieren volgens mij! 😘

        Like

    1. Oef, dat is misschien ook iets tekort door de bocht misschien. Het was meer het gevoel van de vanzelfsprekendheid dat elk ander willekeurig mens wel plaats maakt voor hen. Dat rijmt zo niet met de bijna onderdanige houding (die volgens mij ook niet echt goed te praten valt) van de Palestijnse mensen…. Lastig om daar echt iets van te zeggen, hoor!

      Like

  2. Mijn sympathie gaat al heel lang uit naar de Palestijnen. Het was hun land dat door de joden in beslag is genomen. Nooit zullen zij zich hierbij neerleggen. In mijn ogen volkomen terecht. Deze impasse duurt al decennia. De joden hebben een bepaalde arrogantie in zich die mij ergert.
    Het land is van de Palestijnen en dat blijft altijd zo.

    Marie

    Like

    1. Ik volg je zeker! Mijn hart bloedt nu ook als ik aan al dat verdriet en de woede denk. De Palestijnse bevolking heeft een diep en warm plekje in mijn hart gekregen ❤️ Ik probeer echter ook om niet alle Joodse mensen over één kam te scheren, want dat zou voor mijn gevoel ook niet kloppen… Ik weet nl ook zeker dat er onder de Joodse bevolking ook echt mensen zitten die dit net zo verafschuwen als wij doen. En niet alle Palestijnen zijn lieverdjes… 😕🤔 Maar nogmaals: ik ben het ook eens met je dat de Joodse bevolking soms op een heel ingenieuze manier iedere keer weer stukjes Palestina terug pikt. En dat klopt zeker niet!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.