Home sweet home

En dan komt ineens het zo lang gehoopte bericht: ‘Mam? Als alles goed blijft gaan, mag ik vrijdag naar huis.’
Het nieuws beneemt me een klein moment de adem. Van alles vliegt er door mijn hoofd: blijdschap, schrik, verwarring en ongeloof.
Naar huis? Hoezo, naar huis? Hij ligt toch op een mediumcare afdeling? Wat is er met de lowcare afdeling gebeurd? Of in ieder geval een gewone verpleegafdeling?
Hoe kan iemand nu de ene week nog doodziek, kotsend op een volledig afgesloten kamer verpleegd worden, om de volgende week naar buiten te stappen alsof er niets aan de hand is?

Middelste roept voor de tweede keer mijn naam.
‘Mam? Máma!’
Ik slik mijn tranen van opluchting weg, verban mijn bezorgdheid voor eventjes naar een andere plek en zou het liefst door de telefoon willen kruipen om middelste vast te pakken. Hem te omhelzen, te knuffelen om dan nooit meer los te laten.

‘Hoe kan dat nu ineens?’ vraag ik. In gedachten zie ik hoe hij zijn schouders ophaalt.
‘De waarden schieten ineens omhoog,’ zegt hij dan lachend. ‘Die stamcellen zijn nu goed meetbaar en als de waarde van die stamcellen vrijdag een bepaald punt bereikt hebben, mag ik naar huis.’
‘En die waarde… dat verwachten ze ook vóór vrijdag?’
Ik merk aan mezelf dat de afgelopen negen maanden mij voorzichtig gemaakt hebben. Héél erg voorzichtig…
Middelste grinnikt.
‘Ja, anders zouden ze het niet zeggen natuurlijk.’
Ik zucht. Nee, natuurlijk zouden ze het dan niet zeggen. Ze zijn niet gek daar!

De koorts die dezelfde avond nog volgt jaagt bij iedereen de stuipen op het lijf. Een kweek wijst uit dat er geen bacterie of virus wordt aangetroffen. Waar komt dit dan vandaan?? Een broeder legt het uit. De stamcellen groeien explosief en het lichaam van middelste reageert daarop met koorts. Niks geks dus.

We zijn weer even gerustgesteld.

Ondertussen bedenk ik welke voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden voor de thuiskomt van middelste.
De eerste periode mag hij nog helemaal niets (en dan hebben we het nog maar niet over de vraag of hij bepaalde dingen überhaupt wel kán!). Hygiëne, rust, aandacht, liefde, dat zijn de toverwoorden voor de komende weken tot maanden. Eventjes word ik teruggeworpen in de tijd. Ik hoor de woorden van mijn allereerste kraamverzorgster ineens weer helder in mijn hoofd klinken: ‘De drie R’s: rust, reinheid en regelmaat. Dat hebben baby’s nodig.’
Het is overbodig om te vermelden dat ik dat in eerste instantie aan mijn laars lapte als kersverse moeder. Ik wist heus wel wat nodig was voor mijn kind. Toch?
Na een paar weken moest ik schoorvoetend toegeven dat er ook wel een waarheid in verborgen zat. Oudste was veel tevredener als ik die gewraakte drie R’s hanteerde, om nog maar niet te spreken over de gezonde groei toen ik eenmaal besloten had om die drie R’s maar eens te volgen. Bij middelste en jongste nam ik niet eens meer de moeite om allerlei dingen uit te proberen. De drie R’s waren het middelpunt, gezond verstand (en vooral geen spasticiteit) vulde het aan.

Middelste zal nu ook een poosje in die ‘kraamtijd’ moeten verpozen. Een lijst met aanwijzingen en tips ligt klaar op de tafel in zijn ziekenhuiskamer.
Geen huishoudelijke taken, geen wc schoonmaken of een badkamer, niet stofzuigen, geen kattenbak verschonen of afval naar buiten brengen, voorzichtig zijn met eten schoonmaken, koken en weten wat er wél en vooral niet mag worden gegeten. Alert blijven op gekke uitslag, ernstige diarree, hoge koorts, maar vooral genieten van zijn nieuw verworven vrijheid.

Echt, een mens kan van minder nog zenuwachtig worden.
Eerst vrijdag maar. Als alles goed is mag hij vrijdag dus naar huis.
Tjee…

Advertentie

56 gedachtes over “Home sweet home

 1. Wat een goed nieuws! Ik dacht ook even toen ik het las ‘hoezo naar huis?’
  Fijn dat je je energie van het heen en weer rijden, straks anders kan besteden als hij dichtbij is.

  Like

 2. Daar moet op gedronken worden!!! Maar er komt ook veel zorg op je af natuurlijk. Ik wens je veel wijsheid en hulp toe om het allemaal te regelen en/of uit te voeren. Pas ook een beetje op jezelf en de weerslag die naijlt.

  Maar eerst proost op jullie aller gezondheid

  Like

 3. Yippie ya yay!!! Party time! 🙂 Wat een opluchting! Precies zo was ook met mijn man … van de ene dag op de andere kon hij naar huis komen en was daarna nooit weer opgenomen … Jij ook Middelste, toch?

  Like

 4. Wat een verschil…..ik kan me voorstellen dat je er in eerste instantie niet helemaal raad mee wist.
  Maar wat heerlijk, wat een fijn vooruitzicht. Eindelijk over de ergste hobbel heen en op weg naar beter worden.
  Wat zullen jullie opgelucht zijn dat het de goede kant opgaat.
  En nu kan middelste weer gaan plannen maken. Allemaal nog heel voorzichtig, maar toch…!
  Liefs,
  Janny

  Like

  1. Het gaat ineens erg snel allemaal inderdaad! En nog een half jaar tot een jaar revalideren… dat is behoorlijk! Maarrrr… we zijn op de goede weg!!
   Hij is op de goede weg ❤️

   Like

 5. OMG! Hier hebben jullie het allemaal voor gedaan! Ik vier vanavond nog een feestje. Een beetje ingehouden nog…
  Ik ben zo blijf voor je, lieve Gwennie ♥

  Like

 6. Wauw! Wat een nieuws, kan me voorstellen dat dat even bij je binnen komt. En dat het goed en tegelijkertijd ook griezelig nieuws is. Volledig vertrouwen op…doe aan jullie denken vrijdag, geniet er vooral van met elkaar…💛

  Like

 7. Wat goed! natuurlijk met een glimlach gelezen, zie het dan ook maar als een wedergeboorte, opnieuw kramen en er zijn, zo simpel kan het zijn? 😉

  Vandaag dus een absolute drukte in huis, i’m sure, geniet van dit moment, dat jullie hem weer thuis mogen ontvangen!

  Thuis, de beste plek om weer beter te worden en te genezen!

  X

  Like

 8. Sensatie! Wat geweldig. Ik hoop dat hij goed en hygienisch woont (geen studentenhuis of zoiets) en hulp te regelen is… Geniet ervan maar voor Middelste: Be careful!

  Like

 9. De berichten worden met de dag beter en positiever, en dat is fantastisch!!! ik had deze niet aan zien komen..tenminste, niet op deze korte termijn. Ik gun het jullie zo 🙂

  Like

 10. O wat een fantastische nieuws Gwennie, ik ging zo in mezelf op de laatste dagen dat ik dit helemaal gemist heb. Wat ben ik blij voor jullie. Geniet van elkaar. Dikke kus!

  Like

 11. Lieve Gwennie, wat gun ik jullie dit als gezin. Op dit moment zitten we hier in het dorp massaal de adem in te houden, er is een lichaam gevonden en er is ene jong meisje vermist. Het komt wel heel dichtbij zo, zeker als je de familie kent.
  Ik wens jullie mooie dagen toe en een blijvende lijn in gezondheid van middelste. X

  Like

  1. Wat verschrikkelijk bij jullie!! Angst over de top… 😳😱 Zeker als het zo dichtbij is… Oh, ik hoop zo, ik hoop zo… Maar ja, hoe je het wendt en keert, er is al een lichaam gevonden. Ergens is of gaat er groot verdriet komen… Vreselijk…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.